Genen van vaders verlengen levens

Nieuws | de redactie
3 november 2011 | Volgens de ‘grootmoederhypothese’ leven vrouwen lang om hun kleinkinderen te helpen grootbrengen. Dat blijkt niet waar, volgens onderzoek van LUMC-promovendus David van Bodegom in Ghana. Juist de vaders geven de genen voor langlevendheid door.

Veel diersoorten planten zich tot het eind van hun leven voort,maar mensen stoppen daar halverwege hun leven al mee. Er werdaltijd gedacht dat juist kleinkinderen hiervan zouden profiteren,maar voldoende onderzoek om deze hypothese te staven ontbrakvooralsnog.

Promovendus David van Bodegom toetste de grootmoederhypothese inGhana. Hij volgde 1.500 gezinnen gedurende acht jaar en keek ondermeer naar de overleving van de kinderen, of er een oma aanwezig wasen de leeftijd van de vader. “In gezinnen met een oma worden ietsmeer kinderen geboren, maar deze kinderen blijken het niet beter tedoen”, vertelt Van Bodegom. “Grootmoeders dragen dus niet bij aanhet reproductieve succes van hun nakomelingen.”

Lang leven

Vaders blijken juist wel invloed te hebben op de evolutie vanhun kinderen. In Ghana, waar mannen vaak meerdere vrouwen hebben,wordt ruim 18 procent van de kinderen verwekt door mannen boven devijftig. “Hiermee geven zij genen voor een lang leven door”, aldusVan Bodegom.

In Nederland heeft maar 1 procent van de baby’s een vader vanboven de vijftig. “Maar wij zijn voortgekomen uit polygamesamenlevingen waarin mannen tot op hoge leeftijd kinderen kregen.Daar hebben we onze lange levensduur aan te danken en profiteren wedus nog steeds van.”

David van Bodegom promoveert woensdag 2 november op zijnonderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK