Goedheiligman fout astronoom

Nieuws | de redactie
25 november 2011 | Kinderboeken met sinterklaasverhalen zitten vaak fout meldt de Groningse astronoom Peter Barthel. Vaak staat de maan er verkeerd in afgebeeld: in plaats van een avondmaan is een ochtendmaan te zien. “Dat is fout, we hebben pakjesavond en niet pakjesochtend.”

In een deze maand te verschijnen publicatie in hetinternationale tijdschrift ‘Communicating Astronomy with thePublic’ beschrijft de RUG-sterrenkundehoogleraar Peter Barthel zijnonderzoek naar illustraties van de maan op cadeaupapier en inkinderboeken, in Nederland en Amerika.

In vergelijking met Nederland gaan de illustratoren in Nederlandbeter om met de verschijningsvorm van de maan. Toch zijn ook inboeken rond de thema’s Sint Maarten en Halloween regelmatig’verkeerde manen’ te zien. “Ik constateer dat een illustrator nietsnapt wat hij of zijn tekent, want om vier uur ’s ochtends ispakjesavond voorbij en hoven kinderen niet meer met een lampionlangs de deuren te lopen of de kerstboom te versieren”, zegtBarthel op de site van het Nederlands Instituut voor Astronomie (NOVA).

“Mijn onderzoek toont aan dat de leek – in dit geval deillustrator – niet begrijpt hoe de fasen van de maan ontstaan, endat kennelijk ook niet wil begrijpen. Dat is natuurlijk ook nietvreselijk belangrijk, maar aan de andere kant is het simpel om tesnappen en geeft het een kick als je het wél begrijpt. We zingen’het heerlijk avondje is gekomen’, en niet: ‘het heerlijk ochtendjeis gekomen’, dus kijk gewoon eens zelf naar buiten hoe dieavondmaan er uitziet!”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK