Mega-radiotelescoop in aantocht

SKA Organisation (Square Kilometre Array) wordt eenonafhankelijke, not-for-profit organisatie voor de ontwikkeling vande supertelescoop. Met de overeenkomst is een investering van intotaal €69 miljoen euro gemoeid voor de ontwerpfase. In 2016 hooptmen te kunnen beginnen met bouwen. Afgelopen woensdag is NWO metministeries en wetenschapsorganisaties uit Australië, China,Italië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrikaovereengekomen om de SKA Organisation definitief op te richten.
De SKA, die in Zuid-Afrika of Australië komt te staan, moet degrootste radiotelescoop ter wereld worden, bestaande uit duizendenreceptoren. De totale oppervlakte van al deze receptoren zal samenongeveer een vierkante kilometer zijn en met de radiotelescoopkunnen straks de meest fundamentele vragen over het heelalbeantwoord worden. Het is overigens niet de enigemegatelescoop-project waar Nederland zich nadrukkelijk in mengt.Ook de grootste
NWO-voorman Jos Engelen is verheugd met de Nederlandse deelnameaan het SKA project. “Nederland heeft traditioneel een sterkepositie in de radioastronomie. De Westerbork telescoop en de nieuwegeneratie telescoop
Vanwege de brede toepasbaarheid van de kennis en technologie diemet de ontwikkeling van SKA gepaard gaat, is de nieuweradiotelescoop volgens Engelen ook van toegevoegde waarde voor éénvan de door EL&I aangewezentopsectoren.
“ASTRON (Het Nederlands instituut voor radioastronomie)ontwikkelt kennis over hoogwaardige technologie, onder andere vanICT netwerken tot software en computermodellen. Het ontwerpen de constructie van SKA leveren interessante uitdagingen op enmogelijkheden voor het bedrijfsleven. SKA sluit hiermee goed aanbij topsector High Tech Systemen en Materialen.”
Meest Gelezen
PVV de grootste partij: grote gevolgen voor hoger onderwijs
‘Verplicht Nederlandstalig hoger onderwijs raakt ook Nederlandse studenten’
Duitsland wil het hoger onderwijs en de wetenschap verder internationaliseren
CDA en NSC botsen over internationale studenten
‘Toekomstige minister, geef docenten ruimte voor onderwijsinnovatie’
