Onderwijsminister Hollywooddiva

Nieuws | de redactie
2 november 2011 | De beroemdste vrouw die ooit minister van Onderwijs was, wordt nu gespeeld door niemand minder dan Meryl Streep. Haar nieuwe film is zo gepland dat zij in april 2012 de zoveelste Oscar wint. Hoezo, geen glamour in kennisbeleid?

La Streep zal opnieuw één van haar ongekend verfijnde dialectenof andere stembuigingen moeten laten horen. Want heel de wereldkent die stem van die roemruchte onderwijsminister. De Amerikaansecritici genieten er nu al van het moment in het scriptdat laat zien hoe zij president Bush senior toesprak: “NowGeorge, this is no time to get wobbly.”

Marja, the Movie?

Nee, het is dus niet ‘Marja, the Movie.’ Nog niet. De film ‘TheIron Lady’ portretteert namelijk de machtigste Britse dame sindskoningin Elizabeth I, Margaret Thatcher. Meryl Streep zal zondertwijfel alle tics, tranen, dominantie, briljante speeches enfeminiene superioriteit van deze onderwijsminister van de jaren 70met al haar charisma weten te brengen. “U-turn if you like. Thelady’s not for turning.” “I want my money back.” “No, monsieurDelors. No. No!” “Our troops have won. Rejoice!”

Dat deze ‘biopic’ een klassieker wordt, kan al blijken uit tweepersonen die met Streep hun stempel op deze film zullen zetten. Desublieme acteur Jim Broadbent speelt Dennis Thatcher. De miljonairdus die de veel jongere, pittige bèta-onderzoekster en politicahuwde. En haar afremde, dag en nacht met een flinke bel whisky tijdvoor reflectie gaf, mopperend over Europa en Kohl.

De regisseur van Iron Lady is Phyllida Lloyd. Zij durfde MerylStreep iets te laten doen dat niemand eerder kon verzinnen. Zingen.De regisseusse maakte de Abba-musical ‘Mamma Mia’ waarin La Streepzich volledig liet gaan. Met zo’n vrouw als collega zal zij in dezefilm alles weten te gooien van haar talent, feeksachtigheid enkwetsbaarheid. Precies wat voor de rol van ‘Maggie’ nodig is.

Iron Lady by Alex Bailey

(foto: Alex Bailey)

Isn’t she marvelous?

Visueel zit de film met de transformatie van de actrice in haarrol van huismus tot global political vamp ook wel snor.Thatcher begon op Onderwijs als zeer burgerlijk Tory-meisje met eenMKB-aankleding. Later zorgden haar stilisten ervoor dat zijElizabeth II volledig overklaste in de verpakking van de politiekemacht.

Zelfs haar handtassen waren befaamd. ‘Handbagging’ werd eenofficieel erkende term voor het furieus afstraffen vancollega-ministers en andere politici. Niemand minder dan presidentMitterand, een vrouwenkenner par excellence, gaf de volgendeduiding van Thatcher: “Zij heeft de ogen van Caligula en de mondvan Marilyn Monroe.”

Voor de liefhebbers is te hopen, dat in ‘The Iron Lady’ de scènein beeld komt die misschien wel het meest zegt over Thatchers faamen appeal. Zij belde in grote toorn naar president ensoulmate Ronald Reagan toen zijn mariniers Grenadabinnenvielen. Dat eilandje was lid van de Commonwealth en had theQueen als staatshoofd. Die was not amused. Thatcher tierdedoor de telefoon tegen de Witte Huis staf over deze domme, nodelozeblunder. Reagan luisterde geduldig en legde tussendoor zijnhand op de hoorn. Breed grijnzend zei hij tegen zijn assistenten:”Isn’t she marvelous?”

One of the cleverest in Europe

Om de voorpret op ‘The Iron Lady’ nog wat op te warmen leest uhier het interview van ScienceGuidemet de man die zij het meest vreesde als opponent. “He is verydangerous, one of the cleverest people in European politics!”Jacques Delors. Hij vertrouwde aan ScienceGuide onder meerde wens toe: “Ik wou dat ik minister van Onderwijs wasgeweest.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK