Zichtbare wetenschap

“Wetenschappers worden nog te vaak gezien als stoffige nerds,die zich begeven in saaie gebouwen met laboratoria zonder ramen.Een aantal van hen probeert van dat imago af te komen, doorpublieke optredens in TV-programma’s, publiekslezingen enwetenschapsfestivals. Maar ook in (natuurhistorische) musea zijn erlegio mogelijkheden voor het populariseren van wetenschap. Alsmusea verder gaan dan het laten zien van opgezette beesten en oudeapparaten en ruimte maken voor échte wetenschap, kun je alsbezoeker werkelijk iets leren.
Eerder dit jaar was ik in Londen, om een kijkje te nemen bij eenaantal internationaal toonaangevende wetenschapsmusea. De Brittenhebben een hele goede methode gevonden om het publiek voorwetenschap te interesseren: door het écht zichtbaar te maken. Nietdoor persberichten te schrijven over het onderzoek enwetenschappers uit te nodigen voor tv-programma’s en festivals waarze hun verhaal kunnen doen, maar door bezoekers van een museum meete laten kijken over de schouders van de onderzoekers, in hetlaboratorium. Niet door filmpjes, maar door een glazen wand.
Een prachtig voorbeeld hiervan is het
Het bijgebouw, bijgenaamd de
Op verschillende plekken in de cocoon kun je door glazen wandennaar binnen kijken bij het onderzoek. Je ziet de enormeherbarium-collectie in rijen met boekenkasten. Je ziet deonderzoekers aan het werk met hun witte labjassen en blauwehandschoenen. Je ziet ze buisjes in rekjes zetten, uit centrifugeshalen en rare machines gebruiken. Op andere plekken zie je zeachter de microscoop en de computer zitten. Maar je staat nietzodanig in de weg dat de onderzoekers hun werk niet kunnendoen.
Ook in het BlizardInstitute van Queen Mary University is een Science Center inhet onderzoekslaboratorium aanwezig, het
En het allermooiste: deze musea zijn gratis. Altijd, vooriedereen. De bezoeker ziet niet een stoffig laboratorium, maarprachtig ontworpen gebouwen waar mensen werken die het leuk vindenom anderen te vertellen waar ze mee bezig zijn. Zo kan iedereen eenmooi beeld krijgen van de wetenschapper op zijn werkplek. InNederland worden dergelijke projecten in musea ook steedsgebruikelijker, zoals Live Science in Naturalis, waarbij bezoekershet prepareren van dieren echt “live” kunnen meemaken. Laten wevooral doorgaan met het modernisren van de musea en metactiviteiten waarbij onderzoekers echt zichtbaar worden. Het istijd voor zichtbare wetenschap!”
Meest Gelezen
Bekostiging per student in het hbo en wo gaat dalen
NS onderzoekt financiële prikkels om studenten uit de spits te weren
Fel debat over internationalisering tekent zich af in hoger onderwijs
VVD ruilt kennisgeld Groeifonds in voor fossiel belastingvoordeel
‘Kennis van zwaktes ChatGPT helpt voorkomen van fraude bij schrijfopdrachten’
