Gevonden?

Nieuws | de redactie
13 december 2011 | Fascinerende hints, maar....nog net niet. Dat is de kern van wat CERN kan melden over het Higgs boson deeltje. Wat vinden de Nederlandse hoogleraren die er nauw bij betrokken zijn?

Cern geeft de conclusie van dit moment zo weer: ‘[De tweeonderzoeksystemen] ATLAS and CMS see small excesses of events at124-126 GeV. Excess compatible with what would come from a Higgsbut too early to conclude.’

Nature trekt conclusie

Het blad Nature vat de kern van deze waarnemingendaarop als volgt samen: “The result is not definitiveevidence of the long-sought Higgs boson – yet. But it is theclosest so far to come out of the $6.5-billion Large HadronCollider (LHC) at CERN. Physicists on the LHC’s two largestexperiments announced signals consistent with the possibleappearance of the Higgs boson, a manifestation of the force fieldthat endows all other particles with mass.”

“If supported by further data, the results suggest a Higgsparticle with a mass of about 125 gigaelectronvolts(GeV).These results will be based on the analysis of considerablymore data than those presented at the summer conferences,sufficient to make significant progress in the search for the Higgsboson, but not enough to make any conclusive statement on theexistence or non-existence of the Higgs.”

Deeltjesjagers: einde van de zoektocht nu inzicht

In ons land is het instituut Nikhef betrokken bij het nucruciale ATLAS-experiment. Een reeks Nikhef-onderzoekersspeurt naar signalen in verschillende vervalskanalen van de Higgsboson. De statistische interpretatie van de verzamelde ATLASresultaten is bijvoorbeeld ontwikkeld door eenNikhef-onderzoeker.

Prof. dr. Frank Linde, directeur Nikhef vertelt over zijnervaringen: “Vanaf het moment dat ik in 1991 diep in de nachtopgewonden naar CERN reed met een (helaas mislukt) idee om de Higgsuit de LEP-data te trekken, staat de Higgs sky-high op mijnverlanglijst. Bij LEP hebben we hem niet gevonden; bij de LHCzitten we er nu ontzettend dichtbij… en mijn hoop is dat we hem inde toekomst tot in detail kunnen gaan bestuderen bij de ILC ofCLIC!”

Prof. dr. Nicolo de Groot (RU Nijmegen) is onderzoeker in deATLAS-groep op Nikhef. “Al vanaf de zomer was het heel hectisch,toen de data ineens met grote snelheid binnen begonnen te komen.Het was mooi om te zien hoe groepen die elkaar aanvankelijk alsconcurrent zagen innig zijn gaan samenwerken om de resultaten snelte verkrijgen. Ik ben in 1988 naar CERN vertrokken om de Higgs tevinden. Dat het einde van de zoektocht nu in zicht is, is wel eenbijzonder gevoel.”

Een eerste glimp

Prof. dr. Stan Bentvelsen van de UvA is programmaleider van deATLAS-groep op Nikhef en geeft aan wat hij nu de Aha-erlebnisvindt. “De echte verrassing van vandaag is het feit dat de ATLAS enCMS detectoren in staat zijn heel subtiele effecten in de enormehoeveelheid complexe botsingen in zo een korte tijd te meten.Geweldig! De bedrijvigheid en enthousiasme om dit met z’n allenvoor elkaar te krijgen is enorm inspirerend. En of we het Higgsgevonden hebben? Het lijkt er wel erg op – maar de vlag kan volgendjaar pas echt omhoog.”

De Nijmeegse hoogleraar Sijbrand de Jong is tevens onderzoekerop Nikhef en lijkt het bijna als een detective te benaderen, want”het net rond de Higgs sluit zich. We weten nu waar we moetenkijken en we zien daar ook een eerste glimp. Een bewijs is het nogniet, maar we zullen nu snel zekerheid hebben.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK