Groene grondstof bij UM en Aachen
Dit nieuwe kenniscentrum voor modernbiomaterialenonderzoek beoogt als grensoverschrijdendesamenwerking een paradigmaverschuiving in dematerialenwetenschap. Het onderzoek moet leiden tot vervangingvan de traditionele building blocks voor polymeren doorduurzame alternatieven en tot de ontwikkeling van nieuweinnovatieve biomaterialen.
Groene grondstof
Het onderzoek zal zich richten op plantaardige materialen alsgroene grondstof van de toekomst. De ontwikkeling van deze nieuwetechnologie wordt niet alleen ingegeven door uitdagingen bij deuitputting van fossiele brandstoffen en klimaatverandering, maarook door de veelbelovende vooruitzichten voor de winning vancomplexe hoogwaardige building blocks en polymeren uitplanten.
Hiermee versterkt de UM haar ambities om zich verder teontwikkelen in het onderzoek op het gebied van de denatuurwetenschappen en technologie. De RWTH Aken levert deessentiële technisch wetenschappelijke expertise voor dezeontwikkeling. Met dit nieuwe instituut draagt de UM samen met DSMen de Provincie Limburg bij aan de verdere ontwikkeling van deChemelot Campus en aan de internationale ambities van Brainport2020.
De Chemelot Campus is een open innovatiecampus voor Chemie& Materialen en opereert in triple helix verbandvan overheid, bedrijfsleven en kennisinstituten. Door de vestigingop de Chemelot Campus wordt directe publiek-private samenwerkingmet MKB en toekomstige start-ups mogelijk. De stappen vanlaboratoriumopstelling naar productie en innovatie kunnen zoversneld doorlopen worden.
Koppeling van excellente thema’s
De partners dragen ieder bij aan het project vanuit hunindividuele excellentie. Door de RWTH Aken wordt kennis geleverd ophet gebied van moleculaire biologie, plantbiotechnologie,moleculair- en procestechnische wetenschappen en medischetechnologie. Voor de Universiteit Maastricht is dat biologie,computerwetenschappen, biomaterialenwetenschappen en klinischeexpertise.
De vier belangrijkste onderzoeksambities van het instituutzijn:
1) het gebruik van planten als biologische reactor voor deproductie van geavanceerde building blocks enmacromoleculen;
2) het verhogen van de functionaliteit van deze buildingblocks door chemische bewerking;
3) het verwerken van building blocks en polymeren tottoepasbare materialen;
4) ontwikkeling van bio-actieve biomaterialen en scaffoldsvoor klinische toepassing, onder andere in de regeneratievegeneeskunde.
Binnen de ‘Cooperation of Excellence’ tussen Maastricht en Akenworden op de Chemelot Campus teams samengesteld vanjonge wetenschappers onder leiding van drie professoren. Dewerving start begin 2012 en de activiteiten op Chemelot wordennaar verwachting medio 2012 opgestart. De onderzoekers krijgenlaboratoriumfaciliteiten en huisvesting tot hun beschikking opChemelot, maar hebben uiteraard ook toegang tot alle universitairefaciliteiten in Maastricht en Aken. UM en RWTH nemen deopstartkosten voor dit initiatief voor hun rekening.