Jeugdzorg moet professioneler

Nieuws | de redactie
1 december 2011 | Er werken nog te veel onbevoegde groepsleiders in de jeugdzorg. Dat komt de kwaliteit niet ten goede. Professionalisering en onderzoek naar gehanteerde methodes moeten de jeugdzorg verder verbeter, dat adviseert Saxion-lector Jack de Swart die onlangs aan de VU promoveerde.

Jack de Swart is associate lector bij het Saxion KenniscentrumGezondheid, Welzijn & Technologie. Eind november promoveerde DeSwart met het proefschrift ‘De professionele jeugdzorgwerker.Kenmerken van jeugdzorgwerkers in relatie tot kwaliteit van dejeugdzorg.’

De Swart onderzocht de professionaliteit van de jeugdzorgwerker.Welke relatie is er tussen de persoonlijkheid en het niveau van dejeugdzorgwerker en de kwaliteit van de jeugdzorg? Uit het onderzoekbleek dat veel groepsleiders nog onbevoegd zijn en dat er te weiniggewerkt wordt vanuit wetenschappelijke kennis.

De Saxion-lector pleit dan ook voor een verderprofessionalisering van de beroepsgroep en meer wetenschappelijkonderzoek. Door tijdens de opleiding meer aandacht te besteden aande persoonlijke kenmerken van de aankomende jeugdzorgwerker, kan deeffectiviteit van de behandeling worden verbeterd, zo stelt DeSwart.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK