Jongeren te weinig uitgedaagd

Nieuws | de redactie
8 december 2011 | De helft van de Nederlandse jongeren wil uitblinken en voorbij aan de zesjescultuur. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Excellentiemodel, jongeren over uitblinken’ van Platform Bèta Techniek (PBT). Uitblinken geeft een grotere kans op een baan, maar jongeren worden te weinig uitgedaagd door de omgeving.

Jongeren geven aan het meest beïnvloed te worden door hunouders, gevolgd door vrienden en leraren. Uitblinken is voor veeljongeren geen vies woord. Ze spiegelen zich daarin vaak aan mensenuit het bedrijfsleven, gevolgd door wetenschappers, bekendesporters en artiesten. Opvallend is dat slechts een kwart van dejongeren de schoolvakken uitdagend vindt. En maar één derde van deleerlingen zegt aangemoedigd te worden door hun omgeving om uit teblinken.

Voor het onderzoek dat is uitgevoerd door YoungWorks enMotivaction in opdracht van PBT zijn ruim 1300 jongeren tussen 12en 25 jaar ondervraagd. In het daaruit volgende ‘Excellentiemodel’worden vier typen leerlingen beschreven. Onder jongeren zijn de’gemaksgerichte levensgenieters’ (34%) en de ‘zelfbewustegeneralisten'(38%) het meest dominant. ‘Berustende volgers’ (16%)en ‘Statusgerichte toekomstplanner’ (11%) bevinden zich in deuithoeken van het spectrum.

Het kabinet zet in het onderwijs, via projecten als Eerst deKlas, in op excellentie. Internationaal gezien wordt er inNederland door de gemiddeld, en zwakkere leerlingen relatief goedgepresteerd, maar juist de beste leerlingen blijven internationaalgezien achter. De ontwikkeling van toptalent verdient daarom extraaandacht.

Het volledige onderzoek leest u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK