LUMC in space

Nieuws | de redactie
6 december 2011 | Tijdens de ruimtereis van André Kuipers is er ruimte voor één Nederlands experiment. Daarvoor zorgt de afdeling Neurologie van het LUMC. De onderzoekers, dr. Alla Vein en de groep van prof. dr. Michel Ferrari, bestuderen al enkele jaren hoofdpijn in de ruimte.

De eerste resultaten van het onderzoek naar’astronautenhoofdpijn’ verschenen in juni 2009 in Cephalalgia. Dezepublicatie kreeg veel internationale media-aandacht. Deonderzoekers bestudeerden daarna hoofdpijn onder omstandigheden vankunstmatige gewichtloosheid in zogenaamde Bed RestStudies.

Symboliek met astronaut

Deze multicenter-onderzoeken, geleid door ESA, vinden vooralplaats in Toulouse en Keulen. Vrijwilligers liggen in bed met hunhoofd naar achteren gekanteld, om op aarde gewichtloosheid na tebootsen. De ultieme droom van de wetenschappers komt uit nu zij dekenmerken en het vóórkomen van deze hoofdpijn tijdens eendaadwerkelijke ruimtemissie kunnen onderzoeken. Omwille van desymboliek is gekozen voor een Nederlandse astronaut als eersteuitvoerder van het enige Nederlandse experiment.

Tijdens zijn 169 dagen durende verblijf zal Kuipers voor ESA(European Space Agency) meer dan twintig experimenten uitvoeren.Die moeten inzicht verschaffen in onder andere menselijkefysiologie, vloeistoffysica, materiaalwetenschappen, straling,biologie en technologie. De meeste onderzoeken  wordenuitgevoerd in het Columbus-laboratorium, een Europees laboratoriumbinnen het ISS.

Voorbereiding in gang

André Kuipers, de Rus Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Petittzullen met behulp van een Sojoez-ruimtevaartuig vanuit Kazachstannaar het ISS worden gelanceerd. De astronauten bereiden zich hieropvoor in het NASA Johnson Space Center in Houston, Star City inRusland en het European Astronaut Centre in Keulen. Alleonderzoekers komen naar deze centra om vóór en na vluchtwetenschappelijke gegevens te verzamelen. Alla Vein was om diereden vanuit het LUMC in oktober al naar Keulen gekomen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK