Scheiden doet onderwijs lijden
Voor het nieuwe boek ‘Goede bedoeling in het onderwijs:kansen en missers’ onderzochten Jaap Dronkers (UM) encollega’s in 25 landen wat het betekent voor 15-jarige leerlingenen hun klasgenoten wanneer veel van hen opgroeien met eenalleenstaande ouder. Daarbij werd de vraag centraal gesteld welkeinvloed het aantal leerlingen uit eenoudergezinnen per school heeftop de onderwijsprestaties van alle leerlingen.
Negatieve impact in 24 landen
In 24 van de 25 onderzochte landen blijken alle leerlingen opscholen met een groot aantal leerlingen uit eenoudergezinnen mindergoed te presteren. Die uitkomst bleef gelden, ook nacorrectie voor factoren als de verschillende sociaaleconomischecompositie van de scholen, schoolgroottes, immigratieachtergrondenen urbanisatiegraad van de woonplaatsen.
Dronkers concludeeert in zijn nieuwe boek naar aanleiding vandit onderzoek, dat echtscheiding niet uitsluitend eenprivéaangelegenheid is. Zij raakt veel meer mensen dan alleen dedirect betrokkenen. Echtscheiding heeft namelijk ook aanwijsbareconsequenties voor de ongelijkheid in de samenleving en hetfunctioneren van het onderwijs.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Schade door aangekondigde langstudeerboete doet zich nu al voor”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”