Weg van de aardolie-industrie

Nieuws | de redactie
15 december 2011 | Emmen als het centrum voor nieuwe duurzame kunststoffen in Nederland. Stenden Polymore Research & Education (Stenden PRE) moet die taak op zich nemen, met twee lectoren Duurzame Kunststoffen aan het roer. Afgelopen vrijdag werden dr. Jan Jager en dr. Rudy Folkersma geïnstalleerd.

In lijn met het topsectorenbeleid van minister Verhagen , wilStenden PRE het centrum voor onderwijs en onderzoek naar groene enslimme materialen worden, zo zien beide lectoren de toekomst. “Werichten ons voornamelijk op slimme en groene materialen.  “Wedoen daarnaar toegepast onderzoek om naar biobased grondstoffen en kunststoffen te gaan. Weg van de aardolie-industriedus”, legt Jager uit.

Veel bedrijvigheid in Oost-Drenthe

Op dit moment, zo leggen Jager en Folkersma uit, wordenkunststoffen veelal nog vervaardigd uit fossiele grondstoffen.Stenden PRE onderzoekt en werkt aan mogelijkheden om nieuweduurzame kunststoffen te vervaardigen uit bronnen als suikerriet,maïs, koolzaadolie of palmolie, de zogenaamd biobasedgrondstoffen.

In het oosten van Drenthe zitten veel bedrijven die op ditgebied bezig zijn, waarmee Stenden actief samenwerkt. “Stenden PREheeft hele ruime voorzieningen voor onderzoek, dus daar makenbedrijven graag gebruik van.” De eerste plannen voor Stenden PREzijn in 2009 al gemaakt toen de eerste gesprekken tussen StendenHogeschool, Emmtec Laboratorium en Applied Polymer InnovationsEmmen (API Institute) plaatsvonden.

Bij de inauguratie van Folkersma en Jager was ook Rein Willems,boegbeeld van het topteam chemie, aanwezig.Willems maakte zich in 2007 op ScienceGuide al sterk vooreen stevige onderzoeksfunctie van het HBO. Hij toont zichnu opgetogen over de ontwikkelingen in Oost-Drenthe. “Twee lectorenhebben volledige inbreng in een eigen onderzoekslocatie. Je zietdat dat veel interesse van bedrijven oplevert.”

Bèta-onderwijs boost geven

Ard van der Tuuk, die als gedeputeerde in Drenthe de economischeontwikkeling onder zijn hoede heeft, vertelt dat de ontwikkelingenop het gebied polymeeronderzoek in Emmen hard gaan, maar dat eenzogeheten ‘incubator’ om die ontwikkelingen te leiden nog wordtgezocht. “We zoeken een zelfstandige trekker voor dit project. Erzijn hier diverse laboratoria ook nog naast Stenden PRE. Nu moetenwe zorgen dat dit gezamenlijk een boost gaat geven aan de gemeentesEmmen en Hoogeveen.”

Onderdeel daarvan is naast het sterke toegepaste onderzoek, deonderwijstaak die in de regio speelt. Rein Willems stelt dat datook een belangrijk onderdeel is van de Human Capital Agenda vanzijn topsector. “We willen graag dat de instroom in technischevakken gaat stijgen. Stenden PRE geeft daar een goede invulling.Daarnaast zijn ook de vijf Technasia in Drenthe die ditzelfdeoppakken voor het middelbaar onderwijs van grote waarde.”

Naast Stenden PRE is binnen Stenden Hogeschool ook een speciaalFabrication Lab (Stenden MyConcept) te vinden, waar studenten enleerlingen uit het voortgezet-, middelbaar- en basisonderwijskunnen werken met de meest recente technische snufjes inbèta-onderzoek. Met onder meer 3D-printers kunnen zij hier aan deslag, vaak ook in opdracht van bedrijven. Ook hier moeten in lijnmet de ambities van Willems, meer studenten en leerlingengeënthousiasmeerd worden voor de bètavakken.

Slecht voor BV Nederland

De Human Capital Agenda van het topteam chemie moet binnenenkele weken uitkomen, aldus Rein Willems. De plannen van chemiesluiten volgens Willems ‘naadloos’ aan op de EU plannen op ditgebied. Een naar binnen gekeerde politiek, weg van Europa, noemthet ‘chemieboegbeeld’ dan ook “politiek gezien heel dom. Het isvoor de BV Nederland heel slecht. We moeten juist heel Europeesdenken, alleen aan de zijkant meelopen zou heel slecht zijn.”

De volledige lectorale rede van dr. Jan Jager en dr. RudyFolkersma leest u hier

 

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK