Britse ridderorde voor André Geim

Nieuws | de redactie
2 januari 2012 | Een Nobelprijs had hij al en in Nederland kreeg hij een koninklijke onderscheiding. Nu is André Geim ook Ridder in de Orde van het Britse Rijk. Bij de New Years Honours List werd de ontdekker van het grafeen onderscheiden door Elizabeth II. Heel bijzonder is dit, want dit jaar viert zijn haar diamanten troonjubileum.

“When I got the telephone call, I thought, ‘oh shit!'” zo toondebijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit André Geim zichuiterst verrast over het winnen van de Nobelprijs voor de Fysica in 2010. Het is devraag of hij nu weer zo verrast reageerde op een nieuweonderscheiding. Naast André Geim kreeg ook zijn collega-onderzoekerKonstantin Novoselov de hoge Britse onderscheiding.

Geim en Novoselov werden in 2010 onderscheiden voor hetontdekken van het grafeen. Grafeen is een plaat koolstof van maaréén atoom dik dat over unieke eigenschappen beschikt. Zo is grafeensterker dan diamant en kan het zich op zeer kleine schaal metenCERN als deeltjesversneller. Geim zei destijds dat grafeen binnentien jaar een net zo gangbaar begrip is als silicoon.

Geim’s ontdekking leverde hem in 2011 naast de eerder genoemdeonderscheidingen ook een plek in de lijst met ‘verrassingen‘ in het Nederlandse kennisland vande afgelopen 10 jaar op ScienceGuide op. “Andre Geim wasde nachtmerrie van LPF’ers en Verdonkianen: zo’n buitenlander diein Nederland maar een beetje zijn eigen fantasie achterna leek telopen, ‘en dat op onze portemonnee natuurlijk” schreven wijtoen.

André Geim en Konstantin Novoselov ontvingen de Britseonderscheiding voor hun baanbrekende werk als onderzoeker van deUniversity of Manchester waar beiden werkzaam zijn. Van allekoninklijke onderscheidingen die de koningen jaarlijks rond dejaarwisseling uitreikt, ging dit jaar 3% naar mensen werkzaam in’Science and Technology’ en 11% naar mensen in ‘Education’.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK