Docent als Diva

Nieuws | de redactie
25 januari 2012 | U kunt dankzij het Royal Opera House in Londen zelf opera auteur worden. Covent Garden biedt een cursus voor leraren die met hun school een eigen opera willen uitvoeren, ook voor ‘overseas teachers’. Wordt uw eigen Pierre Audi, laat Melanie Diener u inspireren!

Dat operasterren vaak uitnemende leermeesters zijn, dat is geengeheim. De masterclasses die Maria Callas gaf, maar ook die van dekeizerin van de Zaterdagmatinee, Nelly Miricioiu, of de beruchtgründliche Elisabeth Schwarzkopf zijn verrukkelijk om ok jarenlater nog naar te kijken en te luisteren. In ons land is CharlotteMargiono lector geworden in het HBO en was de Duitsetopsopraan Melanie Diener vorig jaar nog bron van inspiratie bij deuitvoering van Schönbergs grootse, gruwelijkmoeilijke Gurre Lieder door Codarts en het KC.

Dit moet je doen

“Ik maak een diepe buiging, neem mijn hoed af voor jullieconservatoria en deze Gurre Lieder productie. Toen ik benaderdwerd, heb ik best even geaarzeld. Met zo’n orkest van alleenjongeren is het echt anders om zo’n ‘vreselijk stuk’ te doen danmet een orkest van topprofessionals. Het kan dan behoorlijk de mistin gaan, wees nou eerlijk.”

“Maar toen ik het gesprek aan ging, toen ging ik hier echt ingeloven. ‘Dit moet je doen, ook dit kan weer zo’n leerervaring zijnwaar je zelf ook veel aan hebt.’ Dat gevoel kreeg ik,” vertelde zijin haar interview met ScienceGuide over dit avontuur enhaar eigen Werdegang van geblesseerde pianostudent totBayreuth-ster. “Nooit een operales gehad!”

Opera from scratch

Nu kunnen ook docenten in heel het onderwijs zo’n uniek stukjeLevenLangLeren ondergaan. Het Royal Opera House in Londen biedtleraren de kans een cursus ‘opera schrijven’ te volgen. “Write anOpera is a professional development programme for teachers andtheir schools. It equips teachers with the skills, resources andknowledge to support students’ learning across the curriculumthrough the arts and creativity. Following an intensive residentialcourse in August, teachers lead in-school projects in whichstudents devise and stage their own opera from scratch.”

De fameuze koninklijke opera in Covent Garden meldt dat menervaring heeft en mogelijkheden biedt voor docent van elkschooltype en niveau. Succesvol zijn projecten waarin twee lerarenvan dezelfde school deelnamen en hun ervaring in een eigenopera-initiatief konden omseden. “Write an Opera is suitable forteachers working with students at all key stages.”

Het pakket van de cursus 

De cursus biedt de volgende activiteiten en mogelijkheden:

• Attend a week-long residential course with other teachers fromacross the UK, in beautiful surroundings with good food!

• Work alongside professional artists with extensive artseducation experience.

• Undertake practical workshops that introduce you to everyaspect of devising and staging an original opera.

• Receive extensive written materials and other resources tosupport your understanding of the process.

• Have opportunities to explore your own creativedevelopment.

Het resultaat van de cursus write an Opera is dat uw studentenen scholieren het volgende zullen kunnen ondernemen::

• Learn through experience as they collaborate on all theprocesses involved in creating and performing a piece of musictheatre.

• Generate a new work based on their own experiences andinterests, leading to maximum involvement and sense ofownership.

• Take responsibility for writing the text, composing the music,designing sets, costumes and lighting, marketing and performingtheir opera.

• Develop team and interpersonal skills as they form their ownproduction company.

• Basing their roles on professional models, they will gain anunderstanding of the performing arts and a variety of possible artscareers.

Write an Opera vindt plaats in Dartington Hall in Devonals deel van de Dartington International Summer School van 11 toten met 18 augustus. Meer gegevens over de cursus en mogelijkhedenvoor docenten van buiten het UK daarin vindt u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK