Recht over de grens, een cultuurconflict
“Het boek geeft een beeld hoe het recht werkt in Nederland én inDuitsland”, vertelt Van den Hof over zijn bundel die inzicht in devoornaamste verschillen in Duits en Nederlands recht en deoorsprong van deze verschillen.
Er zijn drie belangrijke cultuurverschillen tussen Duitsland enNederland, die ook naar voren komen in het recht, vertelt Van denHof. Zo houdt men in Duitsland strenger vast aan (interne)procedures, waar men in Nederland hier wat makkelijker van afwijkt.Duitsers zullen ook eerder naar de risico’s van een project vragendan naar de kansen.
Invloed op Duits-Nederlands onderhandelen
Een tweede punt, naar voren komend in de bundel van Van den Hofis de professionele autonomie in Nederland. Dat uit zichbijvoorbeeld in de informele manier waarop collega’s met elkaaromgaan, waar in Duitsland tutoyeren op het werk niet snel zalvoorkomen. Daaruit voortvloeiend stelt het boek ook dat dit ookinvloed heeft op de manier waarop Nederlanders en Duitsersonderhandelen..
Het zijn deze aspecten die in ogenschouw genomen moeten wordenbij grote grensoverschrijdende projecten stelt Van den Hof. “Datzie je bijvoorbeeld bij de herontwikkeling van vliegveld Twente.Duitse burgers die daar mee te maken hebben, weten niet precies wathun mogelijkheden zijn om invloed te hebben op hetbesluitvormingsproces. Dit boek geeft daar informatie over.”
Boek voor overheid, bedrijfsleven enburgers
“Het boek is qua opzet uniek”, vertelt Van den Hoff. “Het isNederlands-Duits, als je het boek omdraait is het ‘Recht ohneGrenzen’. Op die manier kunnen Nederlanders en Duitsers dus inzichtkrijgen in hoe het recht werkt in beide landen. het boek is bedoeldvoor overheden, bedrijven en belangenorganisaties, maar zeker ookvoor geïnteresseerde burgers kan het boek interessant zijn.”
De bundel ‘Recht zonder grenzen’ is tot stand gekomen insamenwerking met het Zentralinstituts für Raumplanung, gelieerd aande Universiteit van Munster. De Nederlands-Duitse samenwerking iseen logische ook gezien de aanwezigheid van Saxion in Enschede,zegt Van den Hof. Met name op onderzoeksgebied gaan diverselectoraten dergelijk verbindingen aan.
Veel Duits-Nederlandse samenwerking Saxion
Vanuit Duitsland komen veel studenten gebruik maken van deopleidingen op Saxion, zoals management en organisatie en humanresources. Een kleine 3.000 Duitse studenten steekt in Twente degrens over, maar de andere kant op is de stroom veel kleiner.”Jammer” aldus Van den Hof “zowel op het terrein van onderzoek alsvan onderwijs is nog veel winst te halen door grensoverschrijdendesamenwerking.
Saxion is dit jaar gestopt met actief werven van studenten inDuitsland, waardoor het aantal Duitse inschrijving in 2011 iets isteruggelopen. In plaats daarvan wil het meer inzetten op hetinlichten van de studenten over de arbeidsmarkt in Nederland om zode internationale student ook in Nederland te gelde te maken. Dezekeuze lijkt in lijn met OCW die de meerwaarde van de ‘internationalclassroom’ onderkent, maar waarschuwt voor scheefgroei in de
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap