Stoppen is geen starten
Uit zelfbeheersing of discipline, oftewel ‘zelfcontrole’ komtons vermogen voor ons eigen gedrag te sturen. De Boer die onderzoekdeed onder werknemers, studenten en jongeren injeugdzorginstellingen, komt een wezenlijk verschil in de’zelfcontrole’ om ergens mee te stoppen, en om juist ergens aan tebeginnen naar voren.
Stopcontrole is het onderdrukken van gedrag dat we eigenlijkniet willen vertonen, zoals bij goede voornemens als stoppen metroken, geen vet eten of minder alcohol drinken. Als dit lukt, wordthet ongewenste gedrag niet uitgevoerd, we doen eigenlijk niets.Startcontrole stelt ons juist in staat om iets wel te doen, ook alvinden we het vervelend of moeilijk, zoals sporten, vroegopstaan, de vuilnis buitenzetten of beginnen aan dat ene klusje datal jaren ligt.
Het onderzoek van De Boer laat zien dat de proefpersonen met eenhoge mate van stopcontrole minder drinken en roken, terwijl bijmensen met een hoge startcontrole de drang tot sporten en hardstuderen hoger is. Opvallend is dat een hoge startcontrolepositiever maakt. Volgens De Boer komt dit omdat je van het aflerenvan slechte gewoonten niet perse blijer wordt. Echt blij wordt jevan het doen van die dingen die je echt zou willen doen, maar dieje bijvoorbeeld moeilijk of eng vindt.
Benjamin de Boer promoveert op 26 januari aan de ErasmusUniversiteit op zijn proefschrift ‘Stop and Start control. Adistinction within selfcontrol’.