Vier Zuidpool-labs voor Nederland

Nieuws | de redactie
17 januari 2012 | Voor het eerst heeft Nederland eigen laboratoria op Antarctica. Halbe Zijlstra en NWO-voorzitter Jos Engelen verzegelden gisteren de vier zeecontainers waarin onderzoek gedaan gaat worden naar klimaatverandering en oceanografie. OCW en NWO investeren €8,5 miljoen.

De vier laboratoria komen te staan op een gezamenlijk’docking station’ op Rothera, in het  noordwesten vanAntarctica. Het laboratorium krijgt de naam Gerritsz laboratoriumen de vier afzonderlijke containers hebben de namen Geloof, Hoop,Liefde en Blijde Boodschap meegekregen.

Eerste blik op Antarctica

De zeecontainers zijn vernoemd naar een viertal schepen dat in1598 uit Rotterdam vertrok om via Zuid-Amerika een handelsroute tezoeken naar Azië. Het schip de Blijde Boodschap onder leiding vanDirck Gerritsz werd bij Zuid-Amerika naar het zuiden geblazen nam -waarschijnlijk als eerste – Antarctica waar.

De nieuwe Nederlandse laboratoria zullen in de Antarctischezomer van 2013 voor het eerst in gebruik genomen worden dooronderzoekers. Het onderzoek zal zich richten op klimaatverandering,glaciologie, mariene ecologie en oceanografie. Zo zal er wordengekeken naar chemische reacties in de atmosfeer boven de Zuidpool,de plaats van algen in de voedselketen en de toename van zoetsmeltwater vanaf de Antarctische gletsjers.

Eigen faciliteiten voor Nederland

Vooralsnog zijn Nederlandse onderzoekers voor onderzoekaangewezen op de faciliteiten van andere landen met een eigen basisop Antarctica. De onderzoeksfaciliteiten concentreren zich op hetRothera Research Station waar nu ook de Nederlandse containerskomen te staan. De laboratoria komen op een Britse basis te staanom zo de kosten van een eigen basis en infrastructuur te besparenen de natuurschade te beperken.

De investering van €8,5 miljoen in onderzoekslaboratoria enonderzoek op de Zuidpool is onderdeel van het Nederlands PolairProgramma. Dat financiert Nederlands wetenschappelijk onderzoek inen naar de poolgebieden. Nederland neemt deel aan het AntarctischVerdrag en is in die hoedanigheid verplicht te investeren inonderzoek op de Zuidpool.

Webcambeelden van de onderzoeksfaciliteiten op Rothera ResearchStation vindt u hier. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK