Amsterdam geen fijne HO-stad

Nieuws | de redactie
15 februari 2012 | Niet alleen zijn de grote musea dicht, ook het academisch klimaat in Amsterdam is maar heel matig. Internationaal onderzoek naar de attractie van kennissteden laat Mokum verbleken.

Op de lijst van 50 grote universitaire steden komtde hoofdstad niet hoger dan een 36e plaats. Dat is maar 1 plekjehoger dan Moskou…..

Nogal duur

De QS ranking van beste studentensteden zet Amsterdam veronder steden als Berlijn, München, Toronto, Barcelona en Sydney. Dat zelfs steden als Manchester enMexico City nog iets aantrekkelijker zijn maakt die 36e plaatsextra pijnlijk. En dat Amsterdam steden als Cairo, Kuala Lumpur en Brussel nog voorblijft, maakt het eigenlijk niet beter.

De redenen waarom Amsterdam verhoudingsgewijs slecht scoortverdienen dan ook scherpe oordenking voor zowel het nationaalbeleid, de gemeente als de HO-instellingen in die stad. En decriteria waar de hoofdstad zwak scoort zijn inderdaad aanleidingtot kritisch zelfonderzoek. Allereerst is het relatief duur omer te leven, een factor waarop bijvoorbeeld Berlijn een forsevoorsprong weet te nemen op zijn concurrenten als kennisstad.

Beetje provinciaal

Maar opvallend zijn ook de andere factoren. De mix van studentenis in Amsterdam minder hoogwaardig en internationaal danin verglijkbare kennissteden met ambitie. Dat maakthet blijkbaar een beetje provinciaal en weinig attractief,terwijl steden als Wenen en Melbourne hier bijna droomscores wetente behalen.

Ook op het punt van de betrokkenheid van hetbedrijfsleven bij de kansen voor studenten scoort Amsterdam matig.Hier zijn steden als Singapore en Parijs een voorbeeld voor deanderen. ‘Gay Paree’ is sowieso de winnaar: geen stad bereikt overhet geheel zo’n uitstekende reputatie en scores.  

Dat Amsterdam geen kansloze middenmoter hoeft te zijn blijkt uitéén factor waar het mee blijkt te kunnen in de top van dekennissteden: quality of living. En dat ondanks die dichtemusea…..Zou de stad dus een internationaler en excellenterHO-publiek weten te trekken en het bedrijfsleven uit zijn leunstoelwillen komen, dan kan ook Amsterdam een echte topstad worden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK