Associate degree tegen uitstroom vakdocent

Nieuws | de redactie
3 februari 2012 | Veel techniekdocenten gaan binnenkort met pensioen. Goede kennis voor praktijkopleiders van leerlingen en medewerkers binnen bedrijven is dus gewenst. Hogeschool Windesheim is begonnen met een Ad-programma voor praktijkopleiders Engineering.

In het tweejarige Associate degree-programma lerenpraktijkbegeleiders hoe zij gastlessen kunnen verzorgen in hettechnisch beroepsonderwijs, zowel binnen het VMBO als het MBO. Opdie manier moet het niveau van de medewerkers binnen het bedrijfworden opgeschroefd. 

Op voorspraak van FME-voormanKamminga 

Het Ad-programma is tot stand gekomen in samenwerking metStichting A+O Metalektro, het opleidingsfonds in de Metalektro ende werkgeversorganisatie FME/CWM. In het comité van aanbeveling vande opleiding heeft ook FME-voorman Jan Kamminga, tevens lid van denieuwe reviewcommissie voor profilering,plaats. 

De praktijkopleiders die op 30 januari zijn gestart, krijgen lesin het Koning Willem I College in Den Bosch. Windesheim wil per 1september eenzelfde programma gaan aanbieden op het ROC in Leidenen bij het Deltion College in Zwolle. De lessen worden in deeltijdverzorgt. Naast hun werkzaamheden gaan de deelnemers één dag perweek naar school. 

Onvoldoende compensatie uitstromendevakdocent 

De opleiding is afgestemd op praktijkopleiders die werkzaam zijnbij opleidingsbedrijven en samenwerkingverbanden in de techniek,techniekbedrijven met een eigen bedrijfsschool en bedrijven meteigen trainingsfaciliteiten. Doel van de opleiding is hetdidactisch bijscholen en versterken van praktijkopleiders. Het messnijdt zodoende aan twee kanten. 

Praktijkopleiders kunnen hun eigen medewerkers en studentenbinnen het bedrijf beter opleiden en daarnaast ook worden ingezetom de vergrijzing in het techniekonderwijs op te vangen. Want opdit moment zijn er onvoldoende nieuwe docenten om de uitstroom vanvakdocenten die met pensioen gaan, te compenseren.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK