Eerste werkende grafeentransistor een feit

Nieuws | de redactie
7 februari 2012 | Het door Nobelprijswinnaar Andre Geim ontdekte materiaal grafeen kent vele toepassingen. Wetenschappers, waaronder Radboud-hoogleraar Mikhail Katsnelson, zijn er nu in geslaagd de eerste functionele transistor van grafeen te ontwikkelen.

Grafeen staat al jaren in de schijnwerpers als materiaal omsupersnelle computerchips van te maken. Tot nu toe was het echternog niet gelukt om een transistor te ontwikkelen, vooral omdat hetgrafeen de stroom te makkelijk doorliet. Transistors, de piepkleineschakelaars binnen een computerchip, moeten in staat zijn stroomdoor te laten, maar op gewenst moment ook tegen te houden.

Precies de goede eigenschappen

Het team van Katsnelson is er in geslaagd het extreem geleidendegrafeen te combineren met dunne isolerende laagjes van andermateriaal. Deze laagjes gecombineerd met laagjes grafeen hebbenprecies de goede (half)geleidende eigenschappen.

“Jaren geleden hebben we al met werkende grafeentransistorsgeëxperimenteerd, maar het is de vorm van deze schakeling die hembijzonder maakt”, laat Katsnelson weten. “Deze is namelijk uiterstgeschikt te functioneren binnen in een computerchip, integenstelling tot de eerdere modellen.”

Transistor: hoe kleiner, hoe beter

Hoewel de techniek nog verder ontwikkeld moet worden, is deverwachting dat de grafeentransistor stukken kleiner wordt dan dehuidige generatie silicium-transistors. Hoe kleiner de transistorhoe beter, omdat er dan meer op een chip passen waardoor derekenkracht toeneemt. Katsnelson: “dit is echt een technologischedoorbraak waar we al jaren op zitten te wachten.”

De resultaten van het onderzoek van Katsnelson c.s.  isafgelopen week gepubliceerd in Science. Aan de publicatie werktenook Andre Geim en Kostya Novoselov mee. De twee Nobelprijswinnaarsontdekten recent in Manchester nog een nieuwe eigenschap vangrafeen. De stof is een uitstekende destilleerder van wodka. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK