Elfstedentocht spekt Friezen met € 30 miljoen

Nieuws | de redactie
8 februari 2012 | De ware reden van de schaatskoorts? Een Elfstedentocht levert Friesland zeker €30 miljoen aan extra inkomsten. Mark van den Heuvel, lector Sportbusiness bij Fontys, laat zien dat strenge vorst de horeca er toch warmpjes bij laat zitten.

Verreweg het grootste deel van de voorziene winst komt uit deportemonnee van de ruim 500.000 verwachte bezoekers van buitenFriesland. Dit stellen onderzoekers van de Werkgroep EvaluatieSportevenementen (WESP) van het platform Sporteconomie, waaronderlector Mark van den Heuvel. Dit platform, een bundeling vanhogescholen, onderzoeksbureaus en Olympisch Vuur, isgespecialiseerd in het bepalen van de economische impact en debeleving van(sport)evenementen.

2 miljoen bezoekers onrealistisch

“Bij de bepaling van de economische impact van de Elfstedentochtkijken we alleen naar de extra inkomsten voor de provincie”, zegtde Brabantse HBO-onderzoeker. “Dit betekent dat we uitgaan van ruim500.000 bezoekers van buiten Friesland, en in totaal 750.000bezoekers inclusief die uit Friesland. De uitgaven van de Friezenzelf tellen we niet mee omdat we ervan uitgaan dat die toch wel inde Friese economie terecht zouden zijn gekomen.”

“Ruim 500.000 bezoekers is een voorzichtige schatting. We gaanniet mee met schattingen van anderhalf miljoen of zelfs tweemiljoen bezoekers die je her en der hoort. Dat is onrealistisch.Een deel van de bezoekers boekt een overnachting, waarbij we ervanuitgaan dat de totale capaciteit aan bedden in hotels/pensions inde provincie voor één nacht gebruikt zal worden, aangevuld metandere overnachtingsmogelijkheden bij particulieren. De overigeinkomsten zijn afkomstig van de deelnemers (13.000 van buitenFriesland) , de pers (2000 journalisten) en de uitgaven van deorganisatie (€1 miljoen).”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK