Impact wetenschap in beeld

Nieuws | de redactie
29 februari 2012 | Als onderzoeker is het van belang de wetenschappelijke en maatschappelijke impact van je werk te kennen. Er zijn middelen om dat te achterhalen. Een nieuw rapport van SURF biedt een overzicht van de belangrijkste tools hiervoor. Voor relevante onderzoeksevaluaties is het echter nog te vroeg.

Dat onderzoekers de tools om de impact van hun publicaties tevolgen kunnen gebruiken, betekent niet automatisch dat dezetechnologieën legitiem gereedschap vormen voorwetenschapsevaluatie. Daarvoor is een veel strenger protocol voordatakwaliteit en betrouwbaarheid vereist. De in het SURF-rapport’Users narcissism and control’ besproken tools zijn nog niet zover.

In het rapport dat is opgesteld door Paul Wouters en RodrigoCostas van het Leidse Centre for Science and Technology Studies(CWTS) wordt getoond op welke manieren wetenschappers in real-time kunnen volgen hoe het werk gelezen, geciteerd, gebruik eningezet wordt. In de afgelopen jaren zijn de digitale mogelijkhedenhiervoor waanzinnig gegroeid. De onderzoekers analyseerden 16 vandeze tools waaronder Google Scholar en PlosONE altmetrics.

Omdat deze tools, zo stellen de onderzoekers, niet afdoende isvoor een daadwerkelijke onderzoeksevaluatie, adviseren zij om eensamenhangend onderzoeksprogramma op te zetten naar de ontwikkelingvan webgebaseerde meetinstrumenten.

Zo’n programma moet zich richten op het onderzoek naar dedynamiek, eigenschappen en potentiële toepassing van nieuwe onlinemeetinstrumenten.  Het onderzoeksprogramma kan deze toolsrelateren aan de reeds bestaande indicatoren voor wetenschappelijkeimpact en onderzoeken hoe deze een rol zouden kunnen spelen inonderzoeksevaluaties.

Het volledige SURF-rapport leest u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK