Laptopdiefstal als keuzevak

Van de zestig pogingen die Dimkov liet doen, slaagden er dertig.Conclusie: je kan nog zo’n goed beveiligingssysteem hebben,menselijk gedrag geeft uiteindelijk de doorslag. In UT Nieuws legtDimkov uit: “Mensen vergaten bijvoorbeeld de deur op slot te doen.Soms verzonnen de studenten een goede smoes waarna deschoonmaakster of conciërge de deur voor ze opende. Sommigestudenten wisten de laptops te bemachtigen door zich voor te doenals technici.”
De laptops die de studenten moesten zien te ontvreemden warendoor Dimkov eerst uitgeleend aan dertig willekeurig gekozenmedewerkers van de UT. Zij deden zogenaamd mee aan eengebruikersonderzoek. Vervolgens kregen de studenten zestig pogingenom de laptops uit handen van de medewerkers te ontfutselen.
Geen systeem voor criminelen
Met de resultaten van het experiment ontwikkelde Dimkov eenprototype van een soort navigatiesysteem waarmee duidelijk wordt opwelke manieren laptops gestolen kunnen worden. In dit model stop jegegevens, zoals een plattegrond, informatie over medewerkers,regels, sloten en beveiligingscodes.
Het model verbindt deze informatie door middel van algoritmes enproduceert hiermee scenario’s waardoor eventuele ‘gaten’ in debeveiliging naar voren komen. Dimkov: “Criminelen hebben niks aandit systeem, zonder alle input. Aan een navigatiesysteem zonderkaart heb je immers ook niets.”
Trajce Dimkov promoveert op 23 februari aan de UT binnende vakgroep Distributed and Embedded Security van het Twenteonderzoeksinstituut voerde zijn promotieonderzoek uit binnende vakgroep Distributed and Embedded Security van hetonderzoeksinstituut Centre for Telematics and InformationTechnology (CTIT).
Meest Gelezen
PVV de grootste partij: grote gevolgen voor hoger onderwijs
‘Verplicht Nederlandstalig hoger onderwijs raakt ook Nederlandse studenten’
Internationale onderzoekers voelen zich zondebokken aan Nederlandse universiteiten
CDA en NSC botsen over internationale studenten
Hbo, mbo en vo moeten doorstroom verbeteren
