Laptopdiefstal als keuzevak

Nieuws | de redactie
16 februari 2012 | Laptops stelen en daar nog studiepunten mee ontvangen ook. Op de UTwente kan het. Onderzoeker Trajce Dimkov doet promotieonderzoek naar veiligheidsbeleving van organisaties en liet studenten laptops stelen bij wijze van wetenschappelijk experiment.

Van de zestig pogingen die Dimkov liet doen, slaagden er dertig.Conclusie: je kan nog zo’n goed beveiligingssysteem hebben,menselijk gedrag geeft uiteindelijk de doorslag. In UT Nieuws legtDimkov uit: “Mensen vergaten bijvoorbeeld de deur op slot te doen.Soms verzonnen de studenten een goede smoes waarna deschoonmaakster of conciërge de deur voor ze opende. Sommigestudenten wisten de laptops te bemachtigen door zich voor te doenals technici.”

De laptops die de studenten moesten zien te ontvreemden warendoor Dimkov eerst uitgeleend aan dertig willekeurig gekozenmedewerkers van de UT. Zij deden zogenaamd mee aan eengebruikersonderzoek. Vervolgens kregen de studenten zestig pogingenom de laptops uit handen van de medewerkers te ontfutselen.

Geen systeem voor criminelen

Met de resultaten van het experiment ontwikkelde Dimkov eenprototype van een soort navigatiesysteem waarmee duidelijk wordt opwelke manieren laptops gestolen kunnen worden. In dit model stop jegegevens, zoals een plattegrond, informatie over medewerkers,regels, sloten en beveiligingscodes.

Het model verbindt deze informatie door middel van algoritmes enproduceert hiermee scenario’s waardoor eventuele ‘gaten’ in debeveiliging naar voren komen. Dimkov: “Criminelen hebben niks aandit systeem, zonder alle input. Aan een navigatiesysteem zonderkaart heb je immers ook niets.”

 Trajce Dimkov promoveert op 23 februari aan de UT binnende vakgroep Distributed and Embedded Security van het Twenteonderzoeksinstituut  voerde zijn promotieonderzoek uit binnende vakgroep Distributed and Embedded Security van hetonderzoeksinstituut Centre for Telematics and InformationTechnology (CTIT). 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK