Nuffic-geld zoek in Oeganda

Nieuws | de redactie
14 februari 2012 | Op de Makerere University in Oeganda is €160.000 zoek die afkomstig is uit een subsidie van de Nuffic. Het geld was bedoeld voor 20 PhD-plekken, maar rector Venansius Baryamureeba lijkt het geld aan heel andere zaken te hebben uitgegeven.

De beschuldigingen aan het adres van Baryamureeba, RectorMagnificus van de Makerere University in Kampala, volgen op een onderzoekvan de plaatselijke politie naar de financiële handel en wandel vande universiteitsbestuurder. Baryamureeba op zijn beurt schakelt nude hulp in van de Oegandese premier Mbabazi om verder onderzoek tevoorkomen.

De €160.000 maakt deel uit van een vierjarige subsidie van deNuffic aan vier Oegandese universiteiten om de ICT-training enonderzoekscapaciteiten aldaar te versterken. Met het geld zouden opde Makerere University 20 promovendi worden begeleid, een projectwaar Baryamureeba voor hij in 2009 rector werd deverantwoordelijkheid over had.

In de Oegandese krant Daily Monitor wordt gesteld dat er in2008 al verdenkingen waren aan het adres van Baryamureeba toenbleek dat er mogelijk sprake was dat enkele promovendi geenstudiegeld meer hoefden te betalen, terwijl de Nuffic daar al welgeld beschikbaar voor had gesteld. Baryamureeba weigerde vervolgensopenheid van zaken te geven aan de lokale politie, het geld zou opcorrecte wijze aan het onderwijs zijn uitgegeven.

Volgens Baryamureeba was er overeenstemming tussen de vierparticiperende universiteiten en de Nederlandse ambassade om nietmee te werken aan het politieonderzoek. “CID at the moment has noplace in investigating or auditing this project.” Volgens deambassade is er geen sprake van overeenstemming geweest op ditpunt.

Tegenover Novum bevestigt een woordvoerder van de Nuffic dat erinderdaad problemen zijn met financiën in Oeganda, en dat erinmiddels is begonnen met een onderzoek. “We denken wel de feitenboven water te krijgen, maar dat moet zorgvuldig gebeuren.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK