Regio regeert HBO

Nieuws | de redactie
8 februari 2012 | Het nieuwe bestuur van de HBO-raad kent bijna alleen mannen van buiten de Randstad. Grootstedelijk Nederland met zijn complexe, uitdagende hoger onderwijs heeft er nauwelijks stem.

De nieuwe voorzitter Thom de Graaf, zal als oud-burgemeester vanNijmegen een vrij vertrouwde omgeving aantreffen in zijn nieuweHaagse baan. Veel van zijn nieuwe collegabestuurders van deHBO-raad hebben immers nauwe banden met het Gelderse enOost-Nederland. Naast HAN-voorzitter Bormans en voormaligHAN-voorman Wintels treedt nu ook Saxion CvB-voorzitter WimBoomkamp toe tot het bestuur van de hogescholenkoepel, terwijl devoorman van de CHE in Ede, Kees Boele, bijtekent.

Grote Randstad ontbreekt

Vanuit de grote steden en de hogescholen met een reusachtigeemancipatoire opdracht in de Randstad zit niemand in het bestuurvan de koepel. Nieuw met Boomkamp samen is namelijkAvans-voorzitter Paul Rüpp uit West-Brabant. Vertrokken zijnvice-voorzitter Geri Bonhoff (HU) en Henk Pijlman van de HanzeHogeschool.

Blijft bovendien slechts één vrouw over, die tevens de enige ismet de wortels in het urbane HBO: Jet de Ranitz van de AHK. Van deanderen in het bestuur kan alleen Bormans nog claimen met dat zeergrote deel van het hoger onderwijs persoonlijk ervaring te hebben.Hij is lid geweest van het bestuur van de HvA voor haar fusie metde UvA en werkte bovendien een periode voor Inholland, in de eerstefase na de fusie daarvan tot één HBO-instelling. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK