Clevers: wetenschap vergrijst

Nieuws | de redactie
28 maart 2012 | De KNAW presenteerde deze week officieel Hans Clevers als opvolger van Robbert Dijkgraaf. In gesprek met Vrij Nederland uit de kersverse KNAW-president zijn zorgen over het Nederlandse wetenschapsklimaat. “Het is heel duidelijk dat we aan het kortste eind gaan trekken.”

“Ik merk dat veel studenten zich afvragen wat huncarrièremogelijkheden zijn. Als er opnieuw bezuinigd wordt, is voorhen geen ruimte meer en krijgen we een grote vergrijzing van dewetenschap. Dat zou desastreus zijn,” stelt Clevers in zijn eersteinterview als KNAW-president.

Niet alleen kennis, kunde, kassa

Met name het topsectorenbeleid van EL&I krijgt er van langs.”Ze denken dat er maar één aspect belangrijk is: door de wetenschapgegenereerde kennis die door de markt kan worden gebruikt. Als jede hele wetenschap die kant op richt, zal je best kortdurend eenbijdrage aan de economie kunnen leveren, maar de echte innovatiekomt daar niet vandaan.”

Vanuit die visie wil Clevers zich dan ook hard maken voor dewetenschappen die misschien niet direct in het plaatje van ‘kennis,kunde, kassa’ van het kabinet passen. Net als recent bepleit doorNWOzegt de nieuwe KNAW-voorman zich hard te zullen maken voor hetbehoud van de maatschappijwetenschappen en geesteswetenschappen.”Het is heel onverstandig helemaal geen kennis over het Portugeesin Nederland te hebben. Ik denk dat het belangrijk is om die kleinevakken minimaal op één plek intact te houden.”

Talentgericht wetenschapsbeleid

Clevers pleit, vooral vanuit zijn eigen ervaring bij hetHubrecht Instituut, voor een wetenschapsbeleid gericht op talent.”We moeten af van het systeem waarin mensen binnen afdelingenmakkelijk doorpromoveren. Bij elk besluit over een aanstelling moetheel zwaar meewegen of het de beste kandidaat is op deze plek enniet iemand die toevallig in de buurt is.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK