Delft brandpunt wetenschapsnieuws

Nieuws | de redactie
1 maart 2012 | Grote "buzz" en een "impressive coup in solid-state physics." "I think this is the most promising-looking experiment yet." Het is de droom van elke fysicus en Leo Kouwenhoven van de TU Delft beleeft hem. "He struck gold."

Heel de wereld van de wetenschap en de kennismedia heeft hetover de Delftse onderzoeker en zijn vondst. Waar ze bij Cern nogmee worstelen heeft Kouwenhoven met zijn mensen ineens zichtbaarkunnnen maken.

Nanoscience pionier uit Holland

Nature schrijft bijvoorbeeld bijna hijgend: “Getting intonanoscience pioneer Leo Kouwenhoven’s talk at the AmericanPhysical Society’s March meeting in Boston, Massachusetts, todaywas like trying to board a subway train at rush hour.” En men wasook echt onder de indruk. ‘Kouwenhoven didn’t disappoint. “Have weseen Majorana fermions? I’d say it’s a cautious yes,” he concludedat the end of a data-heavy presentation.’

Heeft Kouwenhoven de onvindbaar geachte deeltjes inderdaad inbeeld gekregen? Een bewonderdende collega van Harvard is tegenovernature duidelijk positief. ‘Although other groups have previouslyreported circumstantial evidence for the appearance of Majoranafermions in solid materials, Jay Sau, a physicist at HarvardUniversity in Cambridge, Massachusetts, who attended Kouwenhoven’stalk, says that this is a direct measurement. “I think this is themost promising-looking experiment yet,” he says. “It would be hardto argue that it’s not Majorana fermions.”

Dat het hier om een cruciale bouwsteen van het universumzou gaan blijkt wel uit de veronderstelling die in Nature geagendeerd wordt. “For example,the neutralino, a hypothetical supersymmetric particle that couldaccount for some or all of the Universe’s dark matter, is thoughtto be a Majorana fermion.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK