Hans Clevers kandidaat-president KNAW

Nieuws | de redactie
8 maart 2012 | De KNAW lijkt een opvolger te hebben gevonden voor Robbert Dijkgraaf. Hans Clevers, kankerbioloog en directeur van het Hubrecht Instituut is de beoogd president van De Akademie.

Hans Clevers die als directeur van het Hubrecht Instituut RonaldPlasterk opvolgde, zag ‘zijn’ instituut in 2009 nog internationaalgeroemd worden om de kwaliteit. Vanochtend werdClevers gebeld met de boodschap dat de benoemingscommissie hemheeft voorgedragen als nieuwe KNAW-president.

Opnieuw een bèta

Met de voordracht van Clevers lijkt de KNAW wederom een man uitde bètahoek als president te krijgen. Pearl Dykstra, voorzitter vande benoemingscommissie, laat tegen NRC weten dat Clevers uitkandidaten met een verschillend profiel is gekozen “omdat hij debeste was.  Het is iemand met groot wetenschappelijk gezag,een internationale topwetenschapper.”

Dat Hans Clevers de nieuwe voorzitter van de KNAW wordt is noggeen formaliteit. De leden van de KNAW – 500 in totaal – moeten nogstemmen over de opvolging van Dijkgraaf. De stemming vindt plaatsin twee etappes. Op 12 maart komt de afdeling Letterkunde van deKNAW bijeen en op 26 maart stemt de afdeling Natuurkunde over deaanstelling van Clevers.

Eén termijn nog voor Natuurkunde

Mocht Clevers op 26 maart definitief benoemd worden alsPresident van de KNAW dan is dat voor maximaal één termijn van vierjaar. De hoofdlijnen van de KNAW schrijven voor dat de Akademiehooguit twee termijnen op rij door een President uit één van detwee afdelingen (Natuurkunde of Letterkunde) geleid mag worden.Omdat Dijkgraaf na iets meer dan één termijn naar Amerika vertrekt,heeft mede-bèta Hans Clevers nog maar vier jaar tegoed.

Dijkgraaf vertrekt na ruim vier jaar KNAW naar PrincetonUniversity waar hij leiding gaat geven aan het Institute forAdvanced Study. Die functie noemde Dijkgraaf eerder al “de mooistdenkbare.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK