Open Education Week in Nederland

Nieuws | de redactie
5 maart 2012 | Om aandacht te vragen voor de mogelijkheden van Open Education Resources heeft het OpenCourseWare Consortium 5 tot 10 maart uitgeroepen tot Open Education Week. Ook in Nederland wordt hier bij stil gestaan met een symposium van SURF, TU Delft en de OU.

Op woensdag 7 maart wordt in de aula van de TU Delft stilgestaanbij de voordelen van open access onderwijs en kwalitatiefhoogwaardig lesmateriaal dat digitaal overal ter wereld beschikbaaris. Open Education Resources (OER) staan met name in de VerenigdeStaten hoog op de onderwijsagenda nu onderwijsminister Arne Duncan€2 miljard investeert in de productie van OERs.

In Delft zullen komende woensdag beleidsmakers uit het hogeronderwijs bij elkaar komen om de laatste ontwikkelingen rond openonderwijs bronnen te bespreken. Zo zal onder meer staatssecretarisHalbe Zijlstra spreken en zal Anka Mulder, president van hetOpenCourseWare Consortium  haar licht laten schijnen over OpenEducation.

Nederland digitale voorsprong

Mulder, tevens onderwijsdirecteur in Delft, bepleitte in 2010 opScienceGuide al eens de maximalebenutting van OER door Nederland. “Nederland is een van de meestdigitale landen ter wereld. Vrijwel iedereen heeft toegang totinternet. SURF heeft daarbij gezorgd voor een uitstekende digitaleontsluiting van het hoger onderwijs. Dat geeft ons land eenpotentiële voorsprong als het gaat om het inzetten van ICT in hetonderwijs, het combineren van digitaal en live onderwijs en hetexperimenteren met nieuwe onderwijsvormen, om het VerenigdKoninkrijk en ook Spanje in te halen en China en India voor teblijven.”

Ook Neelie Kroes, eurocommissaris met de portefeuilledigitale agenda, zal middels een videoboodschap een inhoudelijkebijdrage aan het symposium leveren. Recent sprak zij zich al uitover de uitstekende staat van dienst van Nederland op het gebiedvan open access en digitalisering in onderwijs en onderzoek.

Het volledige programma van woensdag 7 maart aanstaande leest uhieronder:

13:00     Welcome in the Foyer

13:20     Start of session inSenaatszaal

13:30     Speech from Dutch State Secretaryfor Education Halbe Zijlstra

13.45     Introduction to Open Education byAnka Mulder, President of the OpenCourseWareConsortium and Secretary General of Delft University ofTechnology

14:15     Video about the Dutch national OERProgram Wikiwijs

14:25     Panel discussion about OpenEducation with:

Fred Mulder, UNESCO Chair in OER at OpenUniversiteit and Chair Steering Committee Wikiwijs

Arnold Jonk, Director Knowledge of DutchMinistry of Education, Culture & Science

Lieve Van den Brande, European Commission, DGEducation and Culture

Greetje van den Bergh, Chair NetherlandsNational Commission for UNESCO

Discussion is moderated by Anka Mulder, President OCWC

15:25     Video-message of EuropeanCommissioner Neelie Kroes

15:30     Reception with networkingopportunities

17.30     End of session

Inschrijven voor deze bijeenkomst kan hier. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK