Topsector water moet nieuwkomers steunen
Als lector adaptief bouwen op de Hogeschool Rotterdam houdt DeGraaf zich bezig met vormen van bouwen die zich aanpassen aan deomgeving. Eén van deze vormen is drijvend bouwen, waarvan hetDrijvend Paviljoen in de Rotterdamse Rijnhaven het meest in het oogspringende voorbeeld is. “Adaptief bouwen betekent makkelijk aan tepassen aan veranderende omstandigheden, dat kan door integratie metde waterkering, bouwen op palen of door dryproof wonen.”
Kennis, kunde, kassa én klant
Op de
De Rotterdamse lector benadrukt voor dit punt extra de kansendie de topsector water hier moet zien te grijpen. Het adagium’kennis, kunde, kassa’, vaak gebruikt in dit verband, mist wat hembetreft dan ook een vierde K, zo laat hijScienceGuideweten. “Hetbeleid van de topsector water gaat nog erg uit van wat wijals Nederland kunnen op watergebied en nog wat minder wie nueigenlijk de klant is.”
“Het zou dan ook goed zijn te onderzoek wie nu de internationaleklanten van de Nederlandse watersector zijn en waarom zij voor eenNederlandse partij hebben gekozen. Daarnaast is het van hetgrootste belang dat er meer ondernemers in de watersector komen.Zij weten die klant namelijk wel te vinden.”
Taiwan als kans
Een probleem voor de watersector dat De Graaf met name voor zijneigen veld adaptief bouwen herkent, is het probleem van de beperkteschaalbaarheid, waardoor het vinden van investeerders een lastigpunt is. “Ieder project is uniek. Dat betekent dat investeringen inR&D in één project moeten worden terugverdiend.”
Met het Aquadock en de Hogeschool Rotterdam is nu eenexperimenteeromgeving ontwikkeld waar de focus ligt opproductontwikkeling die de schaalbaarheid vergroot. “Dat maakt hetvoor investeerders aantrekkelijker.”
Die mogelijke investeerders zijn wellicht aan de andere kant vande wereld te vinden. Recent was Rutger de Graaf op bezoek in Taiwanom zijn expertise op het gebied van drijvend bouwen te delen. “DeNederlandse expertise wordt daar zeer relevant gevonden, hoewel deomstandigheden met tsunami’s en tyfoons natuurlijk wel veelextremer zijn dan in Nederland.”
Geef nieuwkomers een kans
Innovatieve oplossingen kunnen volgens de Rotterdamse lector danook op veel sympathie rekenen in Taiwan. “Onze aanpak om meerstartende ondernemers te ondersteunen wordt met zeer veel interesseontvangen. De Nederlandse watersector moet zich dan ook inspannenom niet alleen naar gevestigde partijen te kijken maar juist na tedenken hoe zijn innovatieve MKB-ers internationaal door kan latenbreken.”
Daar is wel een verandering in het systeem van subsidiëring voornodig. Dit systeem moet ook de nieuwkomers op de markt een kansgeven, bepleit De Graaf. “Uiteindelijk komen de meest interessanteinnovaties namelijk niet van de gevestigde partijen, maar vannieuwkomers op de markt. Nu wordt de verdeling van rijkssubsidiesdoor de lobbykracht van partijen bepaald en niet door deinnovativiteit.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap