Kunststukje van Obama

Nieuws | de redactie
3 april 2012 | Met het virtueel toegankelijk maken van alle kunst in de presidentswoning, hebben Michelle en Barack Obama 1600 Pennsylvania Avenue écht tot het ‘Witte Huis van alle Amerikanen’ gemaakt. Dus ook dit fraaie portret van de zeer geliefde first lady Lady Bird Johnson!

In samenwerking met het Google Art Project zijn alle publiekevertrekken van de 200 jaar oude ambtswoning openbaar gemaakt vooronline bezoekers. Sinds het aantreden van de president uit Chicagohebben de Obama’s steeds nieuwe stappen gezet om detoegankelijkheid van het Witte Huis, inclusief de presidentiëlekunstcollectie, te vergroten.

This is your house too

“The White House isn’t simply a home to First Families ormeeting space for world leaders, it’s also known as ‘The People’sHouse,’ a place that should be open to everyone. And that’s whywe’ve made it a priority to invite young people, military families,and Americans of all ages to join us here at the White House,”vertelt Michelle Obama in een welkomstvideo aan de digitalebezoekers op de website van het Google Art Project. 

“Thousands of people have walked these halls and gazed at theartwork. They’ve examined the portraits of Washington, Lincoln, andKennedy. They’ve imagined the history that’s unfolded here.And now you can do all of that without leaving your home. So goahead, look around, and enjoy the history and the beauty of theserooms. Because after all this is your house too.”

Zakenvrouw Lady Bird

Er hangt ook een prachtig portret van de misschien welmeest geliefde First Lady van de voorbije 100 jaar, Claudia Alta’Lady Bird’ Johnson. Deze milieubeschermster van het eerste uur wasde alom beminde echtgenote van de zeer aardse, zeer Texaanse,larger than life senator, vice-president en president (1963-1969)Lyndon Johnson.

Zij was een voor haar tijd en afkomst in oost-Texas hoogopgeleide, gecultiveerde vrouw, die naast haar dominante man ‘LBJ’een eigen leven en rol wist te verwerven en behouden. Alszakenvrouw zorgde zij door een scherp businessinstinct inde modernste media als radio en televisie dat de straatarmopgegroeide Johnson een vermogend man werd. Dit was in de jarendertig en veertig van de vorige eeuw niet het gebruikelijke patroonvoor vrouwen uit the South en al helemaal niet voor vrouwen vanpolitici

Onthullende telefoongesprekken en wildebloemen

Lady Bird Johnsons karakter en persoonlijkheid maakten dat zijin Washington en in Texas bewonderd en geliefd was, niet in hetminst om haar vermogen haar man mild maar indringend af te remmen,te corrigeren en moed in te spreken. De telefoongespreken tussenhen twee die in het Witte Huis zijn opgenomen en afgedrukt inbiografieën van hen beide zijn dan ook buitengewoon instructief enonthullend.

Als beschermster van de natuur is de First Lady een nationalefiguur geworden, naar wie nu – enkele jaren na haar dood op zeerhoge leeftijd – ook een nationaal park in Texas is vernoemd. Vooralhet behoud van wilde bloemen in de prairies en de woestijnen vanhaar staat en het ‘wilde westen’ is door haar tot een speerpunt vannationaal milieubeleid gemaakt.

Over haar man LBJ verschijnt binnenkort het vierde deel van demonumentale biografie door Robert Caro. Over de kwaliteit enachtergronden van dit geschiedwerk – en de speciale band die BarackObama en Mark Rutte daarmee hebben! – leest u in dit artikel vanScienceGuide ‘Fans van tragische president’.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK