Ster-docent op wielen

Nieuws | de redactie
3 april 2012 | HAN-docent autotechniek Wijnand Zwart denkt groot: waarom alleen maar sleutelen aan auto’s als je er gewoon eentje zelf kunt bouwen? Het verbruik: 1 liter Euro 95 benzine op 55 kilometer.

“Het is mijn eigen ontwerp en ik heb de auto helemaal zelfgebouwd”, zegt Zwart met bescheiden trots. “Je kunt de driewielerzien als een soort moderne Messerschmidt kabinenroller. Hetbasisidee is dus niet nieuw. Het doel van deze driewieler is om 2personen te kunnen vervoeren met een laag benzineverbruik.”

Zwart’s passie voor techniek ontstond al vroeg “Tijdens delagere school was ik veel met technisch lego bezig. Niet volgensbouwtekeningen, maar volgens eigen ontwerp. Op de middelbareschool verschoof dat richting modelbouw (radiografisch bestuurbarebootjes). Daarnaast ontwierp en maakte ik mijn eerste ligfiets ronddeze periode. Vanaf 16 jaar verschoof de interesse naar brommers enmotorfietsen.”

Diverse uitvindingen

Tijdens zijn opleiding Werktuigbouwkunde aan de UniversiteitTwente begon Wijnand Zwart zijspan te rijden, en bouwen. “Ik hadeen 2-takt MZ met zijspan. Al snel bouwde ik zelf een schommelarmvoorvork om de zijspancombinatie een beter stuurgedrag te geven.Later bouwde ik een LPG installatie in. Ja, dat kan wél bij een2-takt. Tegen het eind van de studie ontwierp en bouwde ik eenzijspancombinatie op basis van een BMW R100.” Op zijn ‘zelfbouw-site‘geeft de HAN-docent een inkijkje in zijn uitvindingen.

Na zijn studie heeft Zwart een eerstegraadslerarenopleiding afgerond. “Rond die tijd was ik werkzaam in demotorbranche en heb ik bijvoorbeeld het Tripteg Heeler zijspanontworpen. Deze is nu serieproductie.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK