Superscanners aan het werk

Nieuws | de redactie
12 april 2012 | Brains Unlimited bij de UM wordt nu ook door fMRI-scanner bouwer Siemens ondersteund. In dit project wordt hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar menselijk gedrag en veel voorkomende (hersen)ziekten.

Dat wordt nu mogelijk door de inzet van drie fMRI-scanners,geleverd door Siemens Healthcare Nederland. Eén van deze scannersheeft een ultrahoog magneetveld van 9.4 tesla. Van dit soortapparatuur bestaan er slechts drie in de hele wereld en Siemens iswereldwijd de enige fabrikant die deze scanner kan leveren. Deonderliggende MRI-technologie is voortdurend in ontwikkeling, opbasis van onderzoek dat deels plaats zal vinden in Maastricht.

Nieuw platform met veel tesla

Met een nieuw Master Research Agreement worden nu de formelerechten en plichten van beide partijen vastgelegd op het gebied vanintellectueel eigendom, publicaties en andere aspecten van hetonderzoek. Brains Unlimited is een onderdeel van de MaastrichtHealth Campus. Het ontwikkelt een nieuw platform voor neuro-imagingdat door wetenschappers en bedrijfsleven gebruikt gaat worden ommeer te weten te komen over veel voorkomende ziekten als Alzheimer,Parkinson, epilepsie, schizofrenie en MS, en meer inzicht teverwerven in de ontwikkeling van menselijk gedrag.

Voor dit project wordt een geïntegreerd scannerlab gebouwd voordrie fMRI-scanners met ultrahoge magneetvelden van respectievelijk3.0, 7.0 en 9.4 tesla. De scanners worden gefaseerd in gebruikgenomen in de loop van 2012 en 2013. Op dezelfde locatie komt ookhuisvesting voor spin-off bedrijven (de Neuropartner Incubator) ennieuwbouw voor de Faculty of Psychology and Neuroscience. Devoortgang van de bouw is te volgen worden via een webcam.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK