Universele hulde

Nieuws | de redactie
5 april 2012 | De KNAW geeft een ‘lifetime achievement’ bekroning aan de eminente sterrenkundige, Ewine van Dishoeck. Haar werk aan stofschijven rond net ontstane planeten of de waterkringloop in ons universum is dan ook uitzonderlijk. Zonder haar bestond de ‘astrochemie’ misschien wel niet.

Ewine van Dishoeck bestudeert de chemie in het heelal. De ruimtetussen de sterren is niet helemaal leeg, maar gevuld met ijle,ijskoude gaswolken, zoals de donkere gebieden in de Orionnevel. VanDishoeck bestudeert de moleculen die daarin te vinden zijn: bekendezoals waterstof en koolmonoxide, maar ook exotische verbindingendie op aarde niet of nauwelijks bestaan.

Bijzondere aandacht heeft ze voor de vorming van sterren uitineenstortende wolken en voor het maken van planeten in destofschijven rond de jonge sterren. Voor dit onderzoek maakt zeonder meer gebruik van ESO’s Very Large Telescope (VLT) en deAtacama Large Millimeter Array (ALMA), op 5000 meter hoogte inChili.

Momenteel doet ze met de Herschel-telescoop onderzoek naar dewaterkringloop in het heelal, en de rol die die speelt bij devorming van sterren. Van Dishoeck is een internationaal vermaardonderzoeker, die het vrij jonge vakgebied van de astrochemie devorm gegeven heeft die het heeft. Ze speelt een leidende rol in hetorganiseren van internationale projecten en samenwerkingen, enbrengt met enthousiasme haar complexe onderzoek onder de aandachtvan een breder publiek.

De ‘Prijs Akademiehoogleraren’ van de KNAW omvat een bedrag van€ 1.000.000. Deze bijzondere stimulans is bedoeld als een ‘lifetimeachievement award’ voor onderzoekers die hebben aangetoond dat zetot de absolute top van hun vakgebied behoren.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK