Wat leren we van Stapel?

Nieuws | de redactie
6 april 2012 | De affaire-Stapel heeft wetenschapsfraude hoog op de universitaire agenda gezet. Op het derde AMC promovendi symposium gaan wetenschappers in debat over waarheidsbevinding in het onderzoek. Met onder meer Kees Schuyt, voorzitter van de KNAW-integriteitscommissie.

Op vrijdag 20 april organiseren de promovendi van het AmsterdamsMedisch Centrum in de Amsterdamse Westerunie een symposiumdat in het teken zal staan van de Stapelfraude. Waar ligt de grenstussen wetenschap en oplichting? Hoe groot is het probleem van’data beautification’ in onderzoek en wat kan de wetenschappelijkewereld tegen deze zaken beginnen.

“Sjoemelen met cijfers is niet integer,” stelde prof. dr. KeesSchuyt, de voorzitter van de Commissie Wetenschap, Ethiek enIntegriteit van de KNAW de norm al scherp tijdens het VSNU-debat december vorig jaar. Op het AMC PhDSymposium zal Schuyt wederom zijn licht laten schijnen overwetenschapsfraude en wordt misschien wel al duidelijker hoe hetstaat met het onderzoek van de Adviescommissie onderzoeksgegevensin de wetenschap waar Schuyt voorzitter van is.

Naast Schuyt zullen ook onder meer AMC-professor en neuroloogRien Vermeulen en UvA-professor en antroploog Andre Köbben indiscussie gaan met het publiek over significantie versus relevantiein de wetenschap, de rol van wetenschappelijk bewijs en de voors entegens van het publiceren van ruwe data.

Het symposium begint om 18.30 met een diner waarna om 19.30 dediscussie zal plaatsvinden. Het volledige programma leest u hier. Aanmelden voor het derde AMC PhDSymposium kan hier. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK