Zelfkennis opstap naar succes

Nieuws | de redactie
18 april 2012 | De HAN blinkt uit door het op doordachte, haalbare wijze uitbouwen van onderzoekskwaliteit. Dat vindt de Validatiecommissie Kwaliteitszorg Onderzoek. Welke lessen kunnen anderen in HBO en WO hier uit trekken? Wat werkt? Wat werkt (nog) niet en dwingt tot realisme?

Het hoofd kwaliteitszorg van de HAN, Barbara Schaefers, magtevreden zijn met de uitkomst van het validatierapport dat deValidatie Commissie Kwaliteitszorg Onderzoek (VKO) onlangs naarbuiten bracht. In dat onderzoek worden de randvoorwaarden voorkwaliteitsonderzoek “uitstekend” genoemd.

Veel tijd en energie

Schaefers: “Algemeen uitgangspunt is dat je als hogeschool jekwaliteitszorg zelf mag inrichten, maar je moet daarover wel naartevredenheid verantwoording afleggen, wat naast eenontwikkelfunctie ook een verbeterfunctie heeft. Bovendien spreekthet de VKO aan dat we onze lectoren de nodige ruimte laten om huneigen kwaliteitsopvatting in te brengen.”

De validatiecommissie heeft grote waardering voor het feit datde HAN veel tijd en energie gestoken heeft in de ontwikkeling enuitvoering van haar kwaliteitszorgsysteem voor onderzoek. Er isnauw aangesloten bij de landelijke brancheafspraken, waarbij eengoede inkleuring is gegeven vanuit het eigen profiel.

Zo is er onder meer een ‘HAN kwaliteitskader’ voor onderzoekontwikkeld. Een opzet voor de definiering van de eigen visie op enaanpak van de kwaliteit die volgens de VKO navolging verdient bijandere hogescholen. De validatiecommissie heeft ook veel waarderingvoor de aandacht die uitgaat naar het stakeholdersonderzoek alsinstrument bij de zelfevaluatie.

Niet alleen top down

Opvallend vindt de VKO “de goede balans die is gevonden tussenenerzijds sturing vanuit centrale kaders en anderzijds decentraleruimte voor een gedifferentieerde uitwerking en invulling. Ook inhet tempo waarmee veranderingen worden doorgevoerd wordt goedrekening gehouden met de verschillen tussen eenheden, zonder dat devaart er daarmee uit wordt gehaald. Er is bovendien voldoendeaandacht voor het verkrijgen van draagvlak. Een sterk punt daarbijis de wijze waarop lectoren worden betrokken in deveranderingsprocessen en in de organisatiestructuur.”

Niet alleen de ondersteuning vanuit de afdeling kwaliteitszorgwordt uiterst gewaardeerd door de validatiecommissie. Ook de rolvan het college van bestuur is positief beoordeeld, omdat ditcollege met groot enthousiasme toeziet op de doorwerking van deonderzoekskwaliteit.

Onderzoeksbeleid in co-creatie

Kristel Baele, CvB-lid van de HAN, spreekt dan ook haar vreugdeuit over deze VKO-rapportage en de conclusies die hieruit getrokkenkunnen worden. “Men signaleert dat de HAN systematisch en’voorbeeldmatig’ de onderzoekskwaliteit borgt en bevordert. Ook deverbinding tussen onderzoek en onderwijs staat de commissie aan. Inde derde plaats is men te spreken over het feit dat we onsonderzoeksbeleid in co-creatie ontwikkelen, waarbij het CvB, HANKwaliteitszorg en de lectoren tot ieders tevredenheidsamenwerken.”

De waardering neemt niet weg, dat er ook punten van beleid enkwaliteitsontwikkeling zijn en blijven waarop de HAN de komendetijd nog verdere verbetering zou kunnen aanbrengen. Hoewel eengoede start gemaakt is met het aanbrengen van focus en massa, meentde VKO dat er nog meer samenhang kan worden aangebracht tussen dediverse lectoraten door bundeling in kenniscentra. Externeevaluaties hebben laten zien dat de focus nog onvoldoende is. Eenoplossing daarvoor zou de hogeschool moeten vinden in hetontwikkelen van een aantal meerjarige onderzoeksprogramma’s.

Ken u zelve

De HAN maakt volgens de VKO de juiste analyse als ze stelt datde onderzoekscapaciteit te beperkt is om al te hoge ambities tekunnen realiseren. Dit zit hem in de voorlopig nog geringeonderzoekbekostiging en in de nog beperkte onderzoekvaardighedenvan docenten. Die zelfkennis zorgt ervoor dat de hogeschool geenillusies zou najagen.

Aangezien een verhoging van de overheidsbekostiging op kortetermijn niet aan de orde is, zal veel aandacht moeten uitgaan naarhet verwerven van externe middelen. Daarnaast moet flink wordengeïnvesteerd in de onderzoekkwalificaties van het zittendpersoneel. Van beide zaken heeft de VKO de indruk dat deze in goedehanden zijn bij het CvB.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK