Afschaffen master-SF van de baan

Nieuws | de redactie
25 mei 2012 | Studenten die volgend jaar aan een master beginnen hebben alsnog recht op een basisbeurs. Dat blijkt uit het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, CU en GL. Pas na de verkiezingen in september zal gekeken worden wat er met de SF-plannen gaat gebeuren.

In het Lenteakkoord dat de Volkskrant in handen zegt te hebben valt telezen dat “studiefinancieringsstelsel is besloten om invoering vaneen sociaal leenstelsel in de masterfase en verlenging van deaflossingtermijn van studieleningen van 15 naar 20 jaar nu nietdoor te voeren, maar daarover te besluiten na de komendeverkiezingen; wel zal conform het huidige wetsvoorstel het recht opde reisvoorziening worden ingekort (“Geen ov-jaarkaartlangstudeerders”).”

ScienceGuide schetste kort na het mislukken van deCatshuis-sessies al welke wetsvoorstellen van het gedoogkabinetmogelijk in gevaar zouden komen. Omdat het wetsvoorstel ‘studeren is investeren‘ definitief besprokenzou worden op de maandag na de val van de gedoogconstructie werdtoen al gesuggereerd dat de plannen het niet zouden gaan halen.

Zeker omdat de PVV en CDA in hun eigen partijprogramma haddenopgenomen dat de basisbeurs voor masterstudenten behouden moestblijven. GroenLinks kondigde daags na de val al aan hetwetsvoorstel controversieel te verklaren en tot opluchting van deLandelijke Studenten Vakbond lijkt de afschaffing van demasterbeurs voorlopig van de baan.

 “We zijn heel blij met het intrekken van de afschaffingvan de master-SF,” laat LSVb-voorzitter Pascal ten Have in eeneerste reactie weten. Ook het terugdraaien van het verlengen van deaflossingstermijn kan op goedkeuring rekenen. Op die manier blijftde rente namelijk beperkt. Dat de verkorting van het OV-recht mettwee jaar wel doorgaat betreurt Ten Have. “Het is jammer dat op diemanier nog steeds veel studenten beperkt worden in hunmobiliteit.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK