Hersenspinsels

Nieuws | de redactie
14 mei 2012 | Wat doet kunst met een mens? New Yorks onderzoek toont hoe de hersenzones die reageren op artistieke ervaringen netwerken met die voor contemplatie en identiteit. Breinkunst kortom!

Op New York University heeft men de aard van kunstzinnigeimpressies en hun impact in het menselijke brein onderzocht. De researchers kozen ruim 100beelden uit allerlei culturen en personen met allerlei niveaus vankunsthistorische expertise en ervaringen. Bovendien kozen ze vooralminder bekende afbeeldingen van kunstwerken uit vele eeuwen.

De onderzocht deelnemers moesten de kracht van de impressie vaneen kunstwerk duiden en rangschikken, terwijl hun neurologischeactiviteit door fMRI in beeld werk gebracht. Zo werden subjectieveindrukken verbonden met meetresultaten die opvallende uitkomstenbieden. Het brein blijkt in de breedte gelijk te reageren opartistieke indrukken, maar met een uitzondering.

De hoogste categorie gerangschikte kunstwerken leidden tot extrahersenactiviteiten. Netwerken in verschillende hersenzones gingendan ‘aan het werk’, die vooral actief zijn bij zelf-reflecterendedenkprocessen. Deze werken ook als iemand ‘dagdroomt’ oftoekomstige ervaringen en ontwikkelingen beschouwt. Sterke reactiesop kunstwerken ontketenen ook activiteit in  zulkehersengebieden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK