Hollande wil meer geld voor kennis

Nieuws | de redactie
7 mei 2012 | Europa moet zich wereldwijd “herlanceren” als centrum van topkennis. François Hollande komt daartoe met voorstellen voor investeringen en prioriteiten voor hoger onderwijs en wetenschapsbeoefening. Ook wil hij academici die naast onderzoek ook uitstekend onderwijs verzorgen hoger belonen.

De nieuwe president van Frankrijk komt met een uitvoerig pakketvan voorstellen en plannen om hoger onderwijs en onderzoek hogeprioriteit te geven in zijn beleid. U leest zijn voorstellen hier. In dat pakket gispt hij voorgangerSarkozy voor diens neiging grootse aankondigingen te doen metmiljardeninvesteringen in nieuwe initiatieven en HO-instellingen,maar deze uiteindelijk weinig te concretiseren. Zo zou bij eenreeks daarvan nog geen euro binnen gekomen zijn bij de betrokkenregionale overheden en kennisconsortia, die deze acties zoudenmoeten voorbereiden.

Frankrijk 2,2% in plaats van 3%

Hollande geeft in zijn voorstellen helder aan, dat Frankrijk “inzijn eentje moeilijk op kan wegen tegenover de wereldwijdeconcurrentie” op het gebied van kennis en innovatie. Hij wil met deDuisters, Britten en Scandinaviërs tot een gezamenlijke aanpakkomen, waarmee de rest van Europa dan ‘meegenomen’ kan worden. DeBenelux-landen zijn blijkbaar al geen noemenswaardige categoriemeer in dit opzicht.

Hollande’s programma schrijft hier het volgende expliciet over:”Quand la Chine investit des moyens considérables pour larecherche, quand la Corée s’est fixé comme objectif d’y consacrer 5% de son PIB d’ici 3 ans (la France plafonne à 2,2 % depuis 7 ans,loin des 3 % de Lisbonne), il est indispensable de relancer desprogrammes ambitieux de recherche au niveau européen et de lesdoter de budgets plus importants, tout en encourageant lescoopérations académiques et scientifiques avec les pays endéveloppement afin de ne pas participer aux phénomènes de « fuitesde cerveaux » entre pays du Nord et pays du Sud. [dit allesin één zin, zut alors].

“C’est avant tout une question de volonté politique qui doitêtre affirmée conjointement par la France, l’Allemagne, leRoyaume-Uni, les pays scandinaves pour entraîner les autres payseuropéens. Seule, la France aura bien du mal à peser face à laconcurrence internationale.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK