Leraar Duits Frans premier

Nieuws | de redactie
16 mei 2012 | President Hollande heeft de leraar Duitse taal Jean-Marc Ayrault benoemd als zijn eerste minister-president.

Ayrault geeft sinds 1973 les in de taal van Goethe, Maan enKafka. In 1969-1970 bracht hij een semester door als student aan deuniversiteit van Würzburg, de barokstad in het harrt vanFranken. 

Daarnaast heeft hij een loopbaan gekozen in de regionalepolitiek. Zo was hij tussen 1977 en 1989 burgemeester vanSaint-Herblain in de regio Loire-Atlantique. Daar viel hij meteenop, want zijn eerste verkiezingsoverwinning maakte hemdestijds de jongste burgemeester van een grotere plaats inheel Frankrijk. 

In het jaar van de val van de Muur in Berlijn verhuisde Ayraultnaar een veel grotere gemeente. Hij werd burgemeester van de stadNantes in diezelfde streek. Als burgervader viel hij op door groteactiviteit op twee priooritaire gebiden: het culturele profiel vanzijn stad en stedelijke vernieuwing. Zo introduceerde hij nieuwevormen van openbaar vervoer en een ‘witte fietsen plan’.

Sindsdien heeft hij alle topfuncties in de Loire-Atlantiqueregiobekleed en is ook vertegenwoordiger daarvan in de NationaleAssemblee. In dit parlement in Parijs werd hij in 1997 bovendienfractieleider van de ‘groupe Socialiste, radical, citoyen et diversgauche’. Deze functie heeft hij vervuld totdat de nieuwe presidenthem gisteren direct beoemde tot premier. 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK