Boren op Mars

Nieuws | de redactie
11 juni 2012 | 'Curiosity' is een mobiele ruimterobot, zo groot als een flinke personenauto. Binnenkort gaat hij op Mars bodemmonsters analyseren. De KNAW organiseert op 18 juni een avond voor de voorpret daarop. Met onder andere Pascale Ehrenfreund van de George Washington University over de bewoonbaarheid van Mars ooit en nu.

Op 26 november 2011 lanceerde NASA het Mars Science Laboratory(MSL) naar de rode planeet, het tot nu toe verreweg meestambitieuze deel van het Mars-exploratieprogramma. Het MSLwerd na de lancering ‘Curiosity’ gedoopt en zal a.s.augustus landen op Mars om te beginnen aan een zwerftocht vanten minste een martiaans jaar (687 aarddagen) om boringen teverrichten in het Marsoppervlak.

Analyse van de grondmonsters zal informatie opleveren over dechemische samenstelling en sporen van organisch materiaal enmicro-organismen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van leven -nu of in het verleden van Mars. De Europese ExoMars missie, geplandvoor de periode 2016-2018, zal tot zelfs twee meter diep in deMarsbodem kunnen boren en nog geavanceerder apparatuur aan boordhebben voor het detecteren van sporen van (uitgestorven) leven.

Wat kan er nog meer straks op Mars?

De KNAW organiseert op maandag 18 juni een minisymposium voorpubliek over het huidige Marsonderzoek en de mogelijkheden die devolgende generatie Marsrobots biedt voor de zoektocht naarbuitenaards leven. 

Sprekers op 18 juni zijn voormalig directeur SRON Johan Bleeker,planeetwetenschapper Wim van Westrenen (Wat maakt Mars bijzonder?)geowetenschapper Maarten Kleinhans (Water op Mars), PascaleEhrenfreund, George Washington University (Bewoonbaarheid van Marsnu en toen) en Inge-Loes Ten Kate, Universiteit van Oslo(Instrumentontwikkeling voor Marsmissies).

Belangstellenden zijn welkom van 18.00-20.00 uur in hetTrippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Toegang is gratis, aanmelden verplicht.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK