CDA steekt fors meer in kennis

Nieuws | de redactie
1 juni 2012 | Het CDA wil “in deze economisch moeilijke tijd bewust investeren in onderwijs en onderzoek.” De ambitie van de motie-Hamer - Nederland in de top 5 van de kenniseconomieën - wordt in het nieuwe verkiezingsprogramma omhelst en financieel vertaald. En de basisbeurs moet blijven.

“Wij geloven dat het Nederlandse onderwijs tot één van de besteter wereld kan behoren, als wij er echt voorrang aan geven. Wijzijn er van overtuigd dat investeren in onderwijs leidt tot grotereweerbaarheid van mensen, tot meer kansen. Wij kiezen er in dezeeconomisch moeilijke tijd bewust voor om te investeren in onderwijsen onderzoek. Wij geven leerlingen, studenten, leerkrachten enonderzoekers de kans om Nederland weer op de kaart te zetten alsTop 5 van de kenniseconomieën.”

Met deze passage kiest het CDA voor de periode 2013-2017 vooreen beleid waarin sanering, hervorming en investering hand in handgaan. Die inzet was door de financiële specialist in de TweedeKamer, Elly Blanksma, al bij de start van het later mislukteCatshuisoverleg van de gedoogcoalitie aan ScienceGuide onthuld. De regeringspartij kiest er nu voordeze lijn versterkt door te zetten voor de komendeparlementaire periode.

Tenminste €1 miljard extra

In de eerste berekeningen die ‘achter’ het program en de tekstenworden ingevuld, gaat men uit van een extra impuls voor onderwijsen onderzoek van €1 miljard. Daarin is het krachtige signaal vanEurocommissaris Olli Rehn nog niet verwerkt, zo verneemtScienceGuide. Hij maant Nederland fors meer te investerenin fundamenteel onderzoek, naast de prioriteit voor de topsectoren,en meer investeringen in onderzoek vanuit het bedrijfsleven enandere private bronnen aan te jagen.

De gezamenlijke ambitie naar de wereldtop en de rollen enverantwoordelijkheden van alle betrokkenen bij de kennissector wilhet CDA vastleggen en richting geven door het sluiten van een soort’Wassenaars’ akkoord, “een Nationaal Onderwijsakkoord tussenvertegenwoordigers van ouders, leerlingen/studenten, leerkrachten,scholen en overheden.”

Herijking HBO en Lerarenopleidingen

Daarin wil het CDA een Fins beleid voorop stellen, ook tenaanzien van het docentschap en de opleiding tot deze professie.”Selectie aan de poort laat alleen de allerbeste studenten toe totlerarenopleidingen. Aanbrengen van meer functiedifferentiatie zorgtvoor meer carrièreperspectief in het onderwijs. We willen delerarenopleidingen en vooral de Pabo weer aantrekkelijk maken voormannen.”

Het beroepsonderwijs krijgt zwaar accent, als onmisbarevoorwaarde voor een blijvend succesvolle kennissamenleving en-economie. Daarbij komt voor het HBO wel een ingrijpende herijkingop tafel in het nieuwe CDA-program. “We zetten in op hetaanbieden van Associate Degrees in de vorm van meer samenwerkingtussen mbo en hbo. Het opleidingenaanbod moet in samenwerking methet bedrijfsleven herijkt worden, zodat onderwijs beter aansluit opde arbeidsmarkt.”

SF moet blijven

Over collegegelden en studiefinanciering is de tekst van hetontwerp-program – dat nog door de leden en het partijcongres moetworden goedgekeurd – af en toe pikant. Zo wil het CDA eenverdergaande differentiatie van de HO-tarieven: “lager voorarbeidsmarktrelevante studies en hoger voor bijzonder excellenteopleidingen.” Daarbij bepleit het program watlijsttrekker en fractieleider Van Haersma Buma deze week nota benenog met vuur afwees als een potverteerdersgedachte van PvdA’erRonald Plasterk: “Verlaging van het collegegeld kanbijvoorbeeld ingezet worden voor technische opleidingen enlerarenopleidingen voor die vakken waar een tekort is ofdreigt.”

Over de studiefinanciering is het CDA kort en bondig. Men houdtvast aan de lijn, dat de basisbeurs gehandhaafd moet worden.”Hierdoor bevorderen we het studeren en voorkomen we het opbouwenvan schulden.” Wel beperkt men dit tot de bachelorfase. De kennersin het Haagse gaan er vanuit, dat het CDA zich hiermee vooralrichting de gezinnen in de middeninkomens met studerende kinderenwil profileren, tegenover bijvoorbeeld VVD, D66 en PvdA, die eenvolledig leenstelsel bepleiten. Dit zou dan bovenop nog anderelastenverzwaringen voor juist deze groep burgers moeten komen.

Aangezien het CDA in het mislukte Catshuisakkoord de facto zo’nleenstelsel al had geslikt, mag verwacht worden dat men in eeneventuele formatie de basisbeurs uiteindelijk als wisselgeldzal inzetten. Daarmee kan men de investeringen inonderwijs en onderzoek bovenop de al aangegeven €1 miljard extraeen aanvullende impuls geven.

Meer geld voor fundamenteel onderzoek

Waar het het R&D-beleid betreft, zijn ook opvallendepolitieke keuzes gemaakt. Met nadruk wordt gesteld, dat de geldenvoor de topsectoren en andere kennisinvesteringen alscofinanciering voor Europese R&D-middelen moeten worden benut,en omgekeerd. Daarmee is een bekend pleidooi van UU-voorzitter Yvonne van Rooy doorhaar partij overgenomen en is de kans op een dergelijke’miljardenhefboom’ voor kennisinvesteringen verder toegenomen.

Het signaal van Olli Rehn is op de valreep nog in heteindontwerp van het program verwerkt. met de volgende zinsnedewordt daat nader op in gegaan: “In aanvulling hierop zullenstructureel meer middelen beschikbaar komen voor
fundamenteel onderzoek. Deze zullen op basis van kwaliteit wordentoegekend.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK