Een andere kijk op wereldgeschiedenis

Nieuws | de redactie
26 juni 2012 | De geschiedenis schrijven vanuit niet-westers perspectief. Dat beoogt het nieuwe ‘Weatherhead Initiative on Global History’ (WIGH) een samenwerking van Harvard en het Amsterdamse IISG . Doel is een wereldwijd netwerk opzetten van onderzoeksinstituten in Afrika, Azië en Latijns Amerika.

“De samenwerking heeft een persoonlijke basis,” verteltIISG-directeur Marcel van Linden. Het Internationaal Instituut voorSociale Geschiedenis (IISG), onderdeel van de KNAW, is het grootstedocumentatie- en onderzoekscentrum ter wereld op het terrein van desociale geschiedenis. Samen met Harvard University vormt hetAmsterdamse instituut de spil in het nieuwe netwerk dat zich gaatrichten op Global History.

Harvard en IISG initiatiefnemers

“Het Weatherhead Initiative on Global History komt van hetgelijknamige Weatherhead Center op Harvard dat zich bezighoudt metinternationalisering,” legt Van der Linden uit. “Ik kom wel eens opHarvard en zij bij ons, daaruit is het idee ontstaan voor eensamenwerking op het gebied van Global History. We zijn ons er vanbewust dat we de geschiedenis te makkelijk vaak vanuit eenNoord-Atlantisch perspectief zien. Op deze manier willen we daariets tegen doen.”

Deze nieuwe benadering moet leiden tot een netwerk vaninternationale onderzoeksinstituten. Samen willen zij middelscongressen, publicaties, onderzoeksprojecten en de uitwisseling vanstudenten en onderzoekers tot nieuwe inzichten in het onderzoeknaar Global History komen. Op dit moment voeren Harvard en het IISGgesprekken met potentiële partnerinstituten.

Niet alles is Europa

Marcel van der Linden stelt dat er heel bewust is gekozen hetthema global in alle richtingen open te houden, maar kan al welenkele onderzoeksgebieden noemen. “Eén thema is bijvoorbeeldculinair, wij eten hier in het Westen ingrediënten en gerechten vanover de hele wereld, maar andersom is dat ook het geval. Een anderpunt is managementtechnieken, die zijn niet ontstaan in Europa,maar waarschijnlijk op Barbados in de 17e eeuw.”

“Er zijn eigenlijk eindeloos veel dingen die vanuit het GlobalHistory perspectief kunt bekijken, maar uiteindelijk is het debedoeling dat daar een nieuwe coherente visie op dewereldgeschiedenis uitkomt waarbij het belang van de Westersewereld wat wordt gerelativeerd.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK