Filosoof doet opera

Nieuws | de redactie
25 juni 2012 | Sommige filosofen kunnen alles. Jean-Jacques Rousseau schreef tekst en muziek voor een sucesvolle opera, die nu door de Hogeschool Utrecht aan de vergetelheid wordt ontrukt. Het was zijn aanval op de overdaad der Italianen in het muziektheater.

Op de 300ste geboortedag van Rousseau presenteren deInternationale School voor Wijsbegeerte en Hogeschool Utrecht deNederlandse première van Rousseaus concertante opera Le devindu village. Jean-Jacques Rousseau schreef zowel de tekst alsde muziek. Tijdens Rousseaus leven was de opera met meer dan 400opvoeringen bijzon­der succesvol, maar de laatste jaren is de operaniet meer opgevoerd.

Een waarzegger en de liefde

Rousseaus opera heeft een cruciale rol gespeeld bij dehervormingen van de Franse operavormen. Rousseau wilde eengrotere natuurlijkheid in declamatie en meer eenvoud in opzet. DeItaliaanse opera buffa was het toonbeeld van het gebrek daaraanvolgens de modieuze Franse opvattingen van die tijd. Vandaar dathet verzet tegen lyrische overdaad bekend staat als ´lesquerelles de bouf­fons´, de buffonistenstrijd. Het werduiteindelijk Gluck die met zijn ‘Reformoper’ de nieuwe stijl toteen doorbraak zou brengen.

Le Devin du Village is een liefdeskomedie uit 1752.Centraal staan Colette, Colin en de ‘devin’, de dorpswaarzegger.Colette en Colin houden van elkaar, maar vermoeden beide dat deander niet trouw is. Zowel Colette als Colin roepen de hulp in vande dorpswaarzegger. Die raadt Colette aan Colins avances tenegeren en zegt tegen Colin dat Colette verliefd is op iemandanders. Wat volgt is een verhaal vol intriges dat het hele dorp inrep en roer brengt. 

De cast van de opera bestaat uit:

Marcel Reijans (tenor)
Marijje van Stralen (sopraan)
Pieter Hendriks (bas/bariton)

HU-koor en het Collegium Musicum Den Haag onder ClaudioRibeiro, klavecinist, dirigent.

Datum: 28 juni 2012
Tijd:     14:00 – 16:30
Locatie: FIGI Zeist
Het Rond 2
3701 HS Zeist


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK