Man en paard

Nieuws | de redactie
1 juni 2012 | NHL Hogeschool komt met iets nieuws: een post-hbo opleiding Paard en Hulpverlening. Het is de eerste op dit gebied in Nederland. "Het geeft veel voldoening om deel uit te maken van de driehoek paard-cliënt-hulpverlener en mee te beleven hoe een cliënt geholpen wordt."

Deze nieuwe loot aan de stam van de boom van ongebruikelijkeopleidingen in het HBO heeft een voorgeschiedenis. Ditpost-hbo aanbod komt voort uit de minor Paard en Hulpverleningdie drie jaar geleden bij de NHL van start ging. Aandeze minor namen ruim vijftig studenten deel, afkomstig uitNederland, België, Duitsland en Australië.

Wat moeten studenten met zo’n minor of post-hbo aanbod?”Paardenhulpverlening is erg in opkomst. Voor sommige mensen metpsychosociale problemen werkt de reguliere hulpverlening niet. Zijkunnen baat hebben bij hulpverlening met paarden. Het paardspiegelt wat er in de mens omgaat en zo leren cliënten beterervaren en voelen,” zegt Josien Willemsen, NHL-docent enpsychosociaal hulpverlener.

Ruim particulier aanbod

Er bestaat in ons land “een ruim aanbod van particulierecursussen en workshops op het gebied van paarden enhulpverlening””, zo meldt de hogeschool. Zij wil dezekennis nu voor het eerst gebundeld aan gaan bieden. Tijdens deopleiding komen vier stromingen aan bod die hulpverleners encoaches een basis geeft waarop men zich verder kan specialiseren.”Het geeft veel voldoening om deel uit te maken van de driehoekpaard-cliënt-hulpverlener en mee te beleven hoe een cliënt geholpenwordt,” zegt de docent Willemsen. 

Tijdens een masterclass ter kennismaking met het nieuweHBO-aanbod op vrijdag 15 juni geeft Willemsen – buiten op het pleinvoor de hogeschool – een demonstratie met eenpaard. Binnen geven drie docenten een voorproefje van hunlessen. De NVAO meldt ScienceGuide, dat zij geen weetheeft van deze opleiding en deze ook niet geaccrediterd heeft.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK