Melk in strijd tegen overgewicht

Nieuws | de redactie
8 juni 2012 | Onderzoekers aan de Ecole Polytechnique Fédérale in Lausanne hebben een vitamine in melk gevonden die heilzaam werkt in de strijd tegen obesitas en diabetes. De nieuwe vitamine nicotamide riboside biedt mogelijkheden voor de ontwikkeling van voedingssuplementen en geneesmiddelen.

Het onderzoek waar NWO-Rubicononderzoeker Riekelt Houtkooper aanmeewerkte zal worden gepubliceerd in het tijdschrift CellMetabolism. Het team onderzocht de mitochondriën, deenergiecentrales die in lichaamscellen voedingsstoffen alskoolhydraten en vetten omzetten in energie.

Verhoogde stofwisseling

Houtkooper bestudeerde sirtuïnes: eiwitten die de mitochondriëngoed laten functioneren. In de zoektocht naar manieren om dezeeiwitten meer te activeren stuitten de wetenschappers op devitamine nicotamide riboside. Van deze vitamine was alleen bekenddat bacteriën hem gebruiken. Houtkoop zag in het laboratorium datde vitamine gunstige effecten met zich meebrengt.

De melkvitamine bleek bij muizen de stofwisseling te verhogen.Dat bevordert een gezond leven. In het laboratorium kregen demuizen een vet ‘hamburger-dieet’. Muizen die als toevoeging bij datongezonde dieet de vitamine nicotinamide riboside kregen, kwamenveel minder aan. Daarnaast ontwikkelden ze geen type 2 diabetes enpresteerden ze veel beter in een hardlooptest.

Deze positieve gezondheidseffecten treden op doordat demitochondriën beter functioneren dankzij de vitamine. Houtkoopertoonde daarmee voor het eerst aan hoe de vitamine werkt en welkeffect de vitamine heeft op een heel organisme. De werking van deanti-verouderingsvitamine lijkt op die van resveratrol, een stof inrode wijn die eveneens gunstige metabole effecten heeft.

Patentaanvraag is ingediend

Hoeveel melk een mens zou moeten drinken voor een gezond effectis onbekend. Maar het onderzoek biedt belangrijke aanknopingspuntenvoor de ontwikkeling van voedingssupplementen of geneesmiddelen. Deonderzoekers hebben een patentaanvraag ingediend voor de mogelijketoepassingen.

Maar er is eerst meer onderzoek nodig om aan te tonen of het ookin mensen werkt. Ook moet worden nagegaan of deze vitamine inandere voeding zit dan alleen melk. De extractie van de vitamineuit melk is namelijk een ingewikkeld proces. De onderzoekers hebbennog geen schadelijke secundaire effecten van de vitaminegevonden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK