Vijf nieuwe Duitse elite-universiteiten

Nieuws | de redactie
15 juni 2012 | Duitsland heeft er vijf nieuwe ‘Elite-Universitäten’ bij. Het' Excellenzinitiative’ van Forschungs-minister Annette Schavan investeert extra in topinstituten in Duitsland. €2,4 miljard heeft Schavan in totaal vrijgemaakt om in het beste van het Duitse HO te investeren.

Het is de tweede fase van het excellentie-initiatief inDuitsland om topinstituten extra te belonen voor hun prestaties.Vijf universiteiten mogen zich vanaf nu scharen onder de’Elite-Universitäten’:

De Humboldt Universität in Berlijn, de Universität Bremen, DeRuhr-Universität Bochum, Technische Universität Dresden,Universität zu Köln en de Eberhard-Karlsz-Universität in Tübingen.Drie instellingen verliezen juist hun elite-status, te wetenKarslruhe, Göttingen en Freiburg.

Het initiatief komt oorspronkelijk uit de laatste periode vanhet kabinet-Schröder, dat ook op het terrein van kennisbeleidbelangrijke eerste hervormingen doorvoerde. Na de val van kanselierSchröder nam Angela Merkel deze eerste voorzet over en heeft metminister Annette Schavan dit beleid een zeer grote impulsgegeven.

Dat is ook goed zichtbaar in de cijfers die de EUA onlangs bekend maakte overhet investeringsbeleid van  Europese landen tijdens de crisis.Duitsland behoort tot de weinige staten die dwars door definanciele problemen heen extra zijn gaan investeren in hogeronderwijs en kennis.

De volledige lijst met ‘Elite-Universitäten’ vindt u hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK