Wetenschappelijk bewijs: Spanje kampioen

Nieuws | de redactie
27 juni 2012 | Alleen toeval kan Spanje van de tweede EK-titel in successie afhouden. Dat voorspellen nota bene Duitse onderzoekers op basis van de marktwaarde van de voetballende teams. Sinds 2006 hadden zij het altijd bij het rechte eind. Dat Nederland het moeilijk zou krijgen, blijkt ook geen verrassing.

Bij het WK in 2006 (Italië), het EK in 2008 (Spanje) en het WKin 2010 (Spanje) hadden onderzoekers Jürgen Gerhards, Michael Mutzen Gert Wagner van DIW Berlin het ook al goed. Hun economisch modeldat de opgetelde marktwaarde van individuele spelers en de totalehomogeniteit van de teams samenvoegt, voorspelt verrassend goed wieuiteindelijk het WK gaat winnen.

Volgens de onderzoekers is met het verdwijnen van internationaletransferbarrières de transfermarkt zo efficiënt dat de kwaliteitvan voetballers vrijwel direct is af te leiden uit de marktwaardevan de betreffende speler. Anders gezegd, de €34 miljoen dieBarcelona vorig jaar voor Cesc Fabregas betaalde is een juisteafspiegeling van zijn kwaliteiten.

Om deze hypothese te ondersteunen, verzamelden Gerhards en zijnonderzoekers de data van 25 verschillende competities en vergelekenzij de totale marktwaarde van de teams met hun succes in puntengedurende de competitie. Daaruit werd het volgende verbandgedestilleerd:

market value

Een tweede factor van belang is de homogeniteit van het team.Als de duurste speler en de goedkoopste speler in het team ver uitelkaar liggen, kan een rode kaart of blessure al snel van groteinvloed zijn. Portugal loopt met sterspeler Christiano Ronaldorisico’s, maar ook bij Nederland is het grote verschil in waardetussen Wesley Sneijder en PSV-verdediger Jetro Willems een redenvan zorg.

Op basis van deze twee factoren stelden de Duitse onderzoekerseen voorspelling op die het favoriete Spaanse elftal op kop zet.Niet verrassend daar de kern van dit elftal volledig gevormd wordtdoor spelers van de Europese grootmachten FC Barcelona en RealMadrid. Duitsland volgt op gepaste afstand, maar een finale tussenbeide landen ligt in de lijn der verwachting.

EURO 2012 predictions

De andere twee halve finalisten Italië en Portugal zien we in devoorspelling terug op de vijfde en zevende plaats. Voor wat betreftNederland. Met een zesde plek in de ranking van DIW Berlin kangesteld worden dat het team van Van Marwijk nu ook wetenschappelijkbewezen een wanprestatie heeft geleverd. Saillant detail, deonderzoekers erkennen dat een winst van Oranje op het WK in 2010,de voorspellende waarde van hun onderzoek volledig overhoop zouhebben gehaald. 

Het volledige onderzoek van DIW Berlin en de FreieUniversität leest u hier

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK