Wientjes: meer geld in fudamentele R&D

Nieuws | de redactie
11 juni 2012 | Wat is het verschil tussen Nederlands kennis- en industriebeleid en dat van Duitsland? Bernard Wientjes: “Wij steunden de verliezers, Duitsland had een strategie van winnaars.” Dat moet en kan anders via de topsectoren, maar VNO/NCW pleit nu ook voor forse investering in fundamenteel onderzoek.

Bij de presentatie van ‘De Staat van NederlandInnovatieland 2012´ maakte Wientjes een reeks opvallende kanttekeningen en observaties over strategie en kennisbeleid van ons land. Hij pleitte voor een volhardend beleid dat de kennisintensieve industrie structureel zou stimuleren. “Doe zoals de Duitsers en daver de komende jaren door!”

De topsectoren acht hij hiertoe een goede voorzet, mits ‘de boegbeelden’ en hun ondersteuners, inclusief EL&I, binnen die sectoren “ook echt gaan kiezen voor die bedrijven die het verschil kunnen maken. Zoals Duitsland dus heeft gedaan, het kiezen van winnaars.” Die opmerking is extra raak, nu de regering-Merkel deze week de volgende reeks HO-instellingen zal aanwijzen die door het Exzellenz Initiative fors meer geld en zwaartepunten kunnen ontvangen.

Niet alles over doen

Wientjes gaf onomwonden aan beducht te zijn voor de kortademigheid van de actuele politiek en de neiging bij elke kabinetsformatie een geheel nieuw kennis- en innovatiebeleid af te kondigen. “Waar we echt geen behoefte aan hebben, is een nieuwkabinet dat een nieuw beleid gaat maken en bijvoorbeeld de topsectoren weer vervangt door iets anders.” Verbeteringen daarbinnen acht hij de moeite waard, “maar ga nou niet alles integraal weer eens overdoen of iets dergelijks.”

Een verbetering en aanvulling op het beleid noemde Wientjes in elk geval met grote nadruk. Hij had de aanmaning van Olli Rehn ende afscheidsrede van Robbert Dijkgraaf duidelijk gehoord. Zijn conclusie voor het volgende kabinet was dan ook helder: “Meer geld voor R&D en investeringen in het fundamenteel onderzoek zijn nu prioriteit nummer 1 voor de fase, dat in de overheidsfinanciën de crisis bedwongen is. Zodra de ingrepen daarvoor rond zijn, moet juist daar in geïnvesteerd worden. Doe zoals de Duitsers. Daver de komende jaren door!”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK