Yvonne van Rooy vertrekt

Nieuws | de redactie
21 juni 2012 | De volgende minister van VWS kan haar borst vast nat maken. Yvonne van Rooy stapt over van de UU naar de koepel en brancheorganisatie van de ziekenhuizen.

De voorzitter van de hoogst gerankte universiteit vanons land werd onlangs voor twee jaar herbenoemd. Yvonne van Rooyhad geen haast te vertrekken, maar had ook tijd en ruimte rond tekijken naar een bijzondere functie als fin de carrière.

Bijna Eurocommissaris

In 2009 was zij immers op een haar na al bijna Eurocommissarisgeweest, maar Barroso zwichtte toen nog voor deherbenoemingscampagne van Neelie Kroes, contra de Nederlandseregering. Het werd dus boeiend te raden ‘wat gaat Yvonne doen?’

Dat is nu duidelijk. Van Rooy wordt één van de machtigste mensenin één van de grootste bedrijfstakken van ons land, degezondheidszorg. Als de nieuwe voorzitter van de NVZ zal zij debelangen van de ziekenhuizen gaan verdedigen en de lobby enonderhandelingen met het politieke, maatschappelijk en economischeUmfeld voeren.

Met haar politieke en bestuurlijke ervaring in Brussel, Den Haagen het HO is Van Rooy direct één zwaargewicht van allure in dezesector. In de komende kabinetsperiode zal de zorg het zwaar teverduren krijgen, dus zij kan al haar vernuft in gaan zetten.

De kosten van de gezondheidszorg stijgen immers per jaar zohard, dat van die jaarlijkse toename alle universiteiten bekostigdzouden kunnen worden, of heel het leger. De ziekenhuizen kunnen duswel een stevige topvrouw gebruiken die hun positie tegenover ‘DenHaag’ zal moeten verdedigen.

Kostenpatronen bij UMC

Doordat de UU een eigen academisch ziekenhuis heeft kan Yvonnevan Rooy in haar nieuwe functie voortbouwen op aanzienlijkerelevante ervaring op dit gebied. De meest recenteanalyse door het Ministerie van Financiën van de kostenpatronenbij de universitaire ziekenhuizen gaf ook al aan, dat deze sectorfinancieel onder vuur gaat komen. Dus ook Jan Kees de Jager of zijnopvolger – oud-UU-hoogleraar Ronald Plasterk? – zal met Yvonne vanRooy de degens gaan kruisen.

In HO-land zal vanaf nu de speculatiegolf losbarsten: wie volgtdeze machtigste vrouw van het WO op? Wie stapt in zulke groteschoenen? Ronald Plasterk, als de PvdA op 12 september een zwakresultaat zou behalen? Het recente, uitvoerige portret van Yvonnevan Rooy door de redactie van ScienceGuide leest u hier. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK